Prirodni lijek za bolje pamćenje

prirodni lijek za bolje pamćenje

Pamćenje ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka jer nije nevažno hoćete li se sjećati dragih ljudi iz djetinjstva ili gdje ste možda ostavili ključeve. Kada je u pitanju bolje pamćenje postoje razne metode koje mogu pomoći, pa tako i prirodni lijek.

Na mogućnost pamćenja može utjecati više toga kao i na fizičko zdravlje, pa tako ne treba zanemariti zdrave namirnice obogaćene potrebnim sastojcima koji će pružiti bolju zaštitu organizma od raznih bolesti.

Najbolji savjeti za bolje pamćenje

Za bolje zdravlje ne samo tijela nego i duha potrebno je paziti na zdrave prehrambene navike, a što se odnosi na uravnoteženu i stabilnu prehranu. Kako bi bili sigurni da ćete izbjeći često zaboravljanje važnih događaja, dobro je znati koja je hrana najbolja za mozak.

Na popisu zdravih namirnica koji će pomoći da se u svakom trenutku sjetite svega što vam je važno, svoje je mjesto našlo i zeleno povrće.

Stručnjaci su se složili kako za dobru memoriju treba konzumirati što više namirnica bogatih folnom kiselinom i B vitaminom. Dobro je jesti mahune i brokulu kao i druge namirnice koje se nalaze na popisu lisnatog povrća.

Pored zelenog povrća ne treba zaboraviti na plavu ribu. Radi se o neophodnoj namirnici kada je u pitanju bolji rad moždanih stanica. Tajna plave ribe leži u odgovarajućoj količini omega 3 masnih kiselina koje ima najviše u srdelama i lososu.

Omega 3 masne kiseline važne su za bolje zdravlje svakog čovjeka jer smanjuju mogućnost demencije kod starijih osoba te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Na popis namirnica za poboljšanje memorije treba uvrstiti i sok od borovnica. Brojna istraživanja su pokazala kako upravo sok od borovnica može spriječiti probleme s pamćenjem.

Na tanjuru bi se trebale često naći grahorice poput graha, leće i graška jer se radi o hrani obogaćenoj vitaminima B9 i B12. Spomenuta skupina vitamina pomoći će u razgradnji aminokiseline koja može uzrokovati lošije pamćenje i začepljenje arterija.

Važne vitamine iz B skupine možete pronaći i u zelenom povrću, svježem siru, jajima, ekstraktu kvasca i maslacu od kikirikija.

Prirodni lijek za bolje pamćenje može biti i grožđe jer je bogato antioksidansima i fitokemikalijama, koji pomažu poboljšati dotok krvi u mozak te ojačati kognitivne funkcije.

U svakodnevne navike trebali bi uvrstiti kavu bez kofeina, a što najviše pomaže osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2 i koje su najviše podložne poteškoćama s pamćenjem. Ne zaboravite na jelovnik uvrstiti leću i kelj jer se radi o namirnicama u kojima ima dovoljno željeza.

Autor: S.Š., Foto: Alena Haurylik/Shutterstock