Silikon za kosu

sjajna kosa

Silikon za kosu se koristi kako bi kosa ljepše izgledala nakon pranja i kako bi dobila dodatni sjaj. U nastavku vam donosimo kako koristiti silikon za kosu i za što on zapravo služi.

Silikoni za kosu se koriste kako bi se kosu zaštitilo od vanjskih utjecaja te kako bi ona bila sjajna i zdravog izgleda. Posebno će se dobro slagati sa suhom kosom, a spriječit će i daljnje pucanje vrhova kose tako što će zagladiti vlas. Djeluju na način da vodootpornim slojem oblože vlas te se dijele u dvije skupine. Postoje netopivi, djelomično topivi i potpuno topivi silikoni u vodi.

Nekada su se silikoni smatrali štetnim zato što je bila upitna njihova mogućnost skidanja s kose. No, to nije točno jer se silikoni mogu u potpunosti ukloniti s kose, a za to je dovoljno je samo jedno šamponiranje.

Oni netopivi u vodi se isto tako mogu ukloniti uz pomoć samo jednog šamponiranja kose šamponom koji sadrži sulfate. Sulfate možete pronaći na popisu sastojaka i to na samom početku popisa.

Potpuno topive i djelomično topive silikone možete ukloniti pomoću šampona bez sulfata, a kosa na njih najbolje reagira.

Silikoni za kosu su dobri zato što služe kao regenerator jer zadržavaju vlagu na vlasi, čine kosu mekšom i glađom na dodir, smanjuju poroznost vlasi zbog čega kosa neće upijati vlagu, obavijaju kosu i štite ju od vanjskih utjecaja, osiguravaju lakše češljanje te osiguravaju zdrav izgled i sjaj kose.

Silikoni se koriste tako da se nanesu na opranu i vlažnu kosu, prije samog sušenja kose. Samo par kapi je dovoljno, a silikone rasporedite među prstima i nanesite na cijelu dužinu kose i vrhove.

Najčešće mane silikona su ravnanje kovrčave kose, kosa se nakon upotrebe silikona mora prati isušujućim šamponom, netopivi silikoni otežavaju kosu i mogu se nakupiti na kosi, privlače prljavštinu i vežu je na kosu.

Kao i kod svakog drugog proizvoda tako i kod silikona postoje dobre i loše strane korištenja tog proizvoda. Vaš frizer će najbolje znati jesu li vašoj kosi potrebni silikoni te će vas uputiti kako ih je potrebno pravilno koristiti.

Silikoni se koriste u kombinaciji s uljima, u obliku seruma kao i u raznim proizvodima za stiliziranje i njegu kose.

Autor: A.Z., Foto: YuriyZhuravov/Shutterstock