Čaj od kardamoma

čaj od kardamoma

Kardamom je najčešće korišten kao začin kod pripreme raznih vrsta jela, a radi se o najstarijem začinu. Bogata je povijest prirodnog lijeka koji se koristi već duže vrijeme. Može se konzumirati na razne načine, pa isto tako i kao napitak. Dobro je znati zašto mnogi piju čaj od kardamoma i koje sve tegobe može izliječiti.

Osim začina od ljekovite biljke se može napraviti i čaj. Čaj od kardamoma se radi tako da se samelju sjemenke i prokuhaju u vodi. Kuhanjem sjemenki u vodi se otpuštaju nutritivne tvari i u ulja kardamoma, a postoje dvije vrste smeđi ili crni i zeleni kardamom.

Stručnjaci nalažu da je zeleni kardamom zdraviji jer sadrži najvišu koncentraciju nutritivnih tvari, a to ga istovremeno čini i najskupljim.

Neugodan zadah se može riješiti uz pomoć ove biljke jer je najučinkovitija kod osvježavanja daha. Osim osvježavanja daha može smanjiti i rizik od nastanka bolesti desni.

Kardamom je odličan izvor bakra i kalija zbog čega se preporučuje kao prevencija bolesti krvožilnog sustava. Kalij je važan dio svih stanica koje se nalaze u tijelu jer regulira broj otkucaja srca i razinu krvnog tlaka, a bakar je važan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.

Čaj može spriječiti nastanak preuranjene ejakulacije i erektilne disfunkcije zbog čega treba paziti na količinu konzumiranja kako prevelika količina ne bi imala suprotan učinak.

Ulje kardamoma je odlično kao dodatak masažama i kupkama jer smanjuje razinu stresa i sprečava nastanak depresije.

Čaj je savršen kod borbe protiv infekcija, a svakodnevnim grgljanjem ovog čaja ublažavaju se bolovi u grlu uzrokovani prehladom ili gripom. Isto tako čaj je odličan za ublažavanje simptoma upale sinusa.

Odličan je i za detoksikaciju jer pomaže u oslobađanju toksina iz tijela, pospješuje rad jetre, smanjuje razinu slobodnih radikala i sprečava nastanak kancerogenih stanica.

Kod problema sa zdravljem urinarnog sustava kardamom ima pozitivan učinak. Isto tako ima diuretsko djelovanje pa ublažava različite tegobe urinarnog sustava.

Čaj trebaju piti sve osobe koje pate od bolesti urinarnog trakta jer im može uvelike pomoći, samo je prije svake konzumacije potrebno savjetovanje s liječnikom. Jasno je koliko su važni prirodni lijekovi i koliko bi teško bilo bez njih zamisliti liječenje brojnih bolesti.

Autor: A.Z., Foto: Luc Viatour/Wikimedia Commons