Glavni razlozi ljetnog debljanja

žena na plaži
Žena na plaži, Foto: Yellowj/Shutterstock

Ljeto je sa samom vrhuncu, a vaši kilogrami koje ste se tako trudili skinuti prije ljeta samo rastu? Lijepa linija i oblikovano tijelo želja su svake osobe, pa se upravo zbog toga često podvrgavamo napornim vježbanjima i strogim dijetama. Međutim, često se kilogrami samo uporno vraćaju. Za to mogu biti krive stvari za koje to možda nikada ne biste ni pomislili.

Nedostatak sna

Mnogim ljudima ne padne na pamet da se debljaju kada im nedostaje sna. Naime, kada ne spavamo, naše tijelo prolazi kroz različite negativne promjene. Povećava se unos hrane, a smanjuje potrošnju energije. Mnoga medicinska istraživanja pokazala su da nedostatak sna povećava apetit i tjelesnu masu.

Ljenčarenje

Ljeto je idealno vrijeme za malo odmora. Kada napokon uhvatimo slobodno vrijeme, najveća nam je želja ležati pod suncem i uživati. Međutim, nedostatak kretanja i tjelovježbe usporava metabolizam. Kada je metabolizam usporen i slabije radi, naše tijelo teže probavlja hranu. Na otežan se način rješavamo negativnih čimbenika uzetih iz hrane, a kao rezultat javljaju se masne naslage i celulit.

Alkohol

Svi se ljeti volimo malo opustiti, zaboraviti na svakodnevne brige i probleme. Međutim, prije nego što popijete čašu alkoholnog pića trebali biste znati da je ona velik uzrok debljanja. Alkohol u sebi sadrži velik broj štetnih kalorija koje debljaju, a ujedno na sebe privlače dodatne kilograme. Ograničite svoje ljetno uživanje na jednu čašu crvenog vina i uživajte bez brige za dobivanje dodatnih masnih naslaga.

Ljetna hrana

Ljeto nije ljeto bez dobrog voćnog kupa ili sladoleda u kornetu. Međutim, oni su veliki sakupljači kalorija i dodatnih kilograma. Na ljetovanjima najčešće ne kuhamo domaću hranu, već odlazimo u restorane i jedemo brzu hranu na plaži. Uz dobro društvo i zabavu, potpuno zaboravimo koliko štetnih sastojaka zapravo unosimo u svoj organizam.

Osim sladoleda, pod nezdravu ljetnu prehranu podrazumijevamo pizzu, jela s roštilja i slastice koje nam se redovito nude na ulicama. Izbjegavajte grickalice, kokice, koktele, shakeove, salate sa različitim umacima te sve zamrznute poslastice. Ako ne možete bez njih, konzumirajte ih što manje.

Autor: D.Š. Foto: Yellowj/Shutterstock