Hlače od lana

lanene hlače
Lanene hlače, Foto: Darrin Henry/Shutterstock

Lan je biljka koja ima dugu povijest. Uzgajao se vrlo rano jer su zamijećena pozitivna svojstva ove biljke za različite namjene, bilo da se radi o proizvodnji tekstila ili proizvodnji lanenog ulja čiji sadržaj unutar sjemenki je i preko 40%. Laneno ulje uz laksativni učinak može poslužiti kao odlična sirovina za proizvodnju sapuna, boja i lakova.

Dugo vremena tijekom povijesti lan se nalzio na vrhu popisa tekstilnih biljaka. U posljednje vrijeme uz pojavu mogućnosti proizvodnje vrlo jeftinog pamuka on pomalo pada u zaborav iako ga njegova poželjna i pozitivna svojstva ponovo počinju uzdizati u svijetskom udjelu proizvodnje tekstilnih vlakana.

Čak i na slikama unutar grobnica Egipatskih kraljeva možemo pronaći slike biljke lana i čak su i balzamirana i sačuvana tijela mumija omotana u beskonačne metre lanenog vlakana. Ali zašto je lan uspio preživjeti sve tekstilne uspone i padove? Posebice je ostao popularan za izradu posteljine i kvalitetne ljetne odjeće. Razlog tome je neobično svojstvo “hlađenja”. Vlakna lana čvrsta su i imaju veliku moć upijanja. Zadržavaju zadani oblik pa se lako gužvaju, ali sa druge strane po pranju se suše vrlo brzo i glačaju se u samo jednom potezu.

Upravo je ovo najpogodniji materijal za laganu ljetnu odjeću kada biste najradije sa sebe skinuli i kožu. Oh kako se nadamo da ove vrućine provodite u barem relativno klimatiziranom prostoru. U protivnom zavucite se u dubok hlad sa nečim hladnim u rukama i od glave do pete odjenite u lan.

Ako niste baš djevojke ili žena koja voli haljine, hlače od lana su sjajan izbor za ljeto. One su privlačne, lijepo padaju i uglavnom u neutralnim bojama što ih čini idealnima za kombiniranje. Možete odabrati one nešto uže ali svakako najpopularnije hlače od lana su one širokih zvonolikih nogavica. Želite li biti apsolutno chic odjenite ih na sandale sa punom petom. Odvažite se i odaberite one sa visokim strukom. Pripazite na dužinu jer nije lijepo vidjeti nogavice kako se vuku po podu.

Također lanene hlače bi mogle biti pomalo prozirne stoga pripazite na odabir gaćica. Ako ne volite tange odaberite udobne pamučne bokserice u boji hlača ili boji kože koje se neće ocrtavati i nećete stalno morati razmišljati gleda li vam netko u crtu od gaćica. Kada jednom odjenete lanenu odjeću ovoga ljeta garantirano nećete iz nje izlaziti do prvih jesenskih kiša.

 Autor: L.K. Foto: Darrin Henry/Shutterstock