Anticandida dijeta

šparoge

Biti žena je prekrasno i donosi tako mnogo nagrada i radosti. Istodobno, ne želim okarakterizirati žene kao slabiji spol, jer to doista nisu, baš naprotiv, ali činjenica je da je naše tijelo osjetljivije na gljivične infekcije i spektar negativnih promjena koje one donose. Ova dijeta donosi način prehrane kojim se nastoji reducirati ili u potpunosti izbaciti (prvih 10 dana) ona hrana koja pospješuje razvoj gljivica kao što je kandida unutar probavnog sustava ili ostatka organizma.

Dijetu je razvio dr. William G. Crook 1980. godine. On je prvi povezao prehrambene navike sa povečanim rizikom od gljivičnih oboljenja i sa njima povezanih teškoća.

Gljivice Candida Albicans uzrokuju mnoge popratne probleme, pa stoga ako osjećate kronični umor, migrenu, PMS, sinusitis ili iritiranost crijeva, pročitajte do kraja.

Ono što se ovim načinom prehrane pokušava postići je stvoriti iznova ravnotežu zdravih gljivica i bakteija u organizmu.

Dijeta je izuzetno restriktivna i dugotrajno provođenje moglo bi dovesti do deficita nekih životno važnih elemenata kao što su kalcij, vitamin B i vitamin C, pa savjetujemo da svakako porazgovarate sa stručnom osobom prije no što se na nju odlučite.

Prehrambene namirnice koje pogoduju razvoju loših gljivičnih kultura i koje je nužno izbaciti su dijetalni napitci, kava, voćni sokovi, šećer i sve ono što ga sadrži, voće, kruh, sir i mlijeko.

Izgleda zastrašujuće, ali ako volite prehranu koja sadržava dosta povrća i mesa, a niste ljubitelj mliječnog mogli biste pokušati, posebno ako druge metode liječenja nisu dale rezultate.

Kao dozvoljenu hranu, od koje se doista mogu spraviti neki ukusni obroci, možete slobodno jesti jaja, ribu, orašasto voće, govedinu, piletinu i svo povrće.

Strogo je zabranjena sva prerađena hrana zbog mnoštva sastojaka koje bi mogla sadržavati, a možda nisu navedeni na deklaraciji, preporuča se pijenje 8 čaša vode dnevno, kako bi se ubrzalo balansiranje dobrih gljivica.

Namirnice nisu ekstravagantne, već su lako dostupne u običnoj trgovini i nisu skupe. Jedini problem bi se mogao pojaviti je nemogućnost pridržavanja ovih vrlo strogih zabrana.

Autor: L.K., Foto: LiliGraphie/Shutterstock