Haljina od tila

haljina od tila
Haljina od tila, Foto: Amma Cat/Shutterstock

Til je danas vrlo poularna tkanina koju ste zasigurno vidjele mnogo puta. Ponekad ukusnu ponekad neukusno upotrebljenu. Engleski naziv tila je tulle i referira se na grad u Francuskoj u kojem se smatra da je započela proizvodnja ove zanimljive tkanine. Izrađivala se od raznih vlakana i tvori čvstu mrežu. Ponekad je bila i štirkana kak0 bi bolje zadržavala svoj oblik.

Iako se smatra da je u francuskom gradu Tulle proizvodnja započela u 18.st. trupe koje su plesale najpopularnji ples toga doba, balet, uvrstile su čini se ovu tkaninu svoje kostime i prije. Iako se može izrađivati od raznih materijala, i prirodnih i umjetnih, uglavnom se danas izrađuje od umjetnih materijala.

Unutar tekstilne industrije til se najčešće primjenjuje kao potporna struktura npr. u haljinama koje bi trebale izgledati punije ili zadržati zvonoliki oblik. Ovo ste mogli uočiti u maturalnim haljinama koje vole mlade i vrckave djevojke. Duge haljine do poda zamijenjene su ponekad onim kratkim i veselima.

Jednako tako proizvođači vjenčanica koriste mogo tila jer se u mnogo slučajeva šlajeri proizvode upravo od toga materijala. Njegova krutost može varirati s obzirom na model haljine i ono što mlada želi. Tako se može odlučiti za kruti kratki veo koji će pokrivati i lice sve dok ne stane pred olatar ili pak za duži i lepršavi veo koji se ponekad čak i zna vući iza haljine. Takav til koji se mora kretati bit će manje štirkan.

I tu-tu za balerine izgrađen je od ovog lakog materijala koji će samo dodatno naglašavati delikatne plesne pokrete u kojima je svaki položaj bitan. Sviđa li vam se ova tkanina nikako ne preporučamo da odlučite prošetati špicom kao balerina. Tu-tu ostavite za maškare, a til inkorporitraje u odjeću na zanimljive načine. Možda na rubu ozbiljne suknje ili pak kao mrežica preko haljine sa golim leđima. Poigrajte se sa njegovom prozirnošću. Nadamo se da ćete naći onu koja vam se sviđa.

Autor: L.K.  Foto: Amma Cat/Shutterstock