Gersonova terapija

terapija hranom

U Gersonovoj metodi se radi o sveobuhvatnom pristupu iscjeljivanja tijela koji obuhvaća čišćenje organizma i posebnu prehranu. Ovom se metodom poboljšava prirodna sposobnost organizma za samoizlječenje.

Poseban režim prehrane osmislio je May Gerson, njemački liječnik rođen 1881. u Poljskoj. Kako je bolovao od migrene, a tadašnja medicina mu nije mogla pomoći, odlučio je pronaći rješenje za svoje tegobe.

Istražujući i eksperimentirajući na sebi, shvatio je da vegetarijanska prehrana bez soli uklanja mučnine i teške glavobolje. Nakon što je vegetarijanski način prehrane preporučio i pacijentima, shvatio je da određena hrana liječi tuberkulozu i lupus.

Kada je emigrirao u SAD, usmjerio je istraživanje na sprječavanje i liječenje raka. Nije uspio dobiti podršku kolega u medicini, a nakon njegove smrti kćer Charlotte je nastavila očev rad i 1977. osnovala Gersonov institut. Danas se njegova metoda smatra jednom od najpopularnijih kada je u pitanju prirodno liječenje raka.

Ako se provodi preventivno, radi se o metodi koja može spriječiti razne bolesti te sačuvati pritom zdravlje. Ova metoda pomaže i u liječenje drugih bolesti poput ovisnosti o lijekovima i drogama, sindroma kroničnog umora, bubrežnih i srčanih bolesti, epilepsije i dijabetesa.

Gersonova terapija hranom

U terapiji se namirnice dijele na tri skupine, a to su zabranjene, poželjne i povremeno dopuštene. Ova je dijeta prilično restriktivna, a većinom uključuje u potpunosti vegansku hranu i većinom sirovu hranu.

Potrebno je jesti i što više povrća i voća, a dopušteni su: limuni, kruške, šljive, mrkve, paprike, blitva, kelj, naranče, jabuke, breskve, trešnje, rajčice, mahune, zelena salata i brokula. Ponekad se smiju pojesti i banane, ali samo pola.

Svježe povrće i voće se jede sirovo u juhama, salatama ili sokovima, a od neveganskih proizvoda je jedino dopušteno jesti med i jogurt. Meso, mlijeko i mliječni proizvodi su u potpunosti zabranjeni, a s vremena na vrijeme se smije jesti malo kruha od zobi ili integralne raži te riža.

Kuhani krumpir je dopušteno jesti češće, a od ulja je dopušteno samo laneno ulje. Za zaslađivanje se može koristiti smeđi šećer, javorov sirup ili med, ali samo dvije žličice na dan.

Ne smije se piti voda već sokovi, a potrebno je popiti 13 čaša na dan. U Garsonovoj dijeti se sol mora izbaciti jer prodiranje natrija izaziva mnoge bolesti.

Isto tako se moraju izbjegavati namirnice poput konzervirane i zamrznute hrane, prerađene namirnice, usoljena i dimljena hrana. Zabranjeni su svi čajevi, alkohol i kava, a izbjegavati se moraju i soja, margarin, mahunarke i gljive.

Od povrća i voća nisu dopušteni: avokado, kokos, krastavci, sirovi špinat, ananas, bobičasto voće, drugi orašasti plodovi i klice.

Sokovi od povrća i voća moraju biti organski, a piju se tijekom dana svakih sat vremena te uvijek moraju biti svježe pripremljeni. Četiri su osnovne vrste soka od jabuke s mrkvom, od mrkve, od naranče i zeleni sok od kupusa i drugog povrća.

Uz sokove se konzumiraju tri lagana obroka na dan od kojih jedan mora sadržavati Hipokratovu juhu koja ima snažna detoksikacijska svojstva.

Doručkovati se može zobena kaša s dodatkom voća, a za ručak i večeru salata i krumpir. Na laganoj vatri se kuha uz što manje vode, a ne smije se koristiti aluminijsko posuđe te se preporučuje upotrebljavati srebrni pribor za jelo.

Iako se radi o metodi koja se pokazala učinkovitom u liječenju raznih bolesti, ipak postoje ograničenja, niz stanja koje Gersonova terapija ne može liječiti. Slijede bolesti koje ne reagiraju najbolje na spomenutu metodu:

Terapija se ne savjetuje bolesnicima sa sljedećim dijagnozama:

 • iznenadno krvarenje
 • paraplegičarima
 • uklonjeno više od 75% želuca
 • koji imaju krvne ugruške
 • transplantacija organa
 • zatajenje bubrega
 • koji imaju ileostomiju
 • uklonjeno više od pola debelog crijeva

Terapija se neće provoditi u ovim slučajevima:

 • transplantacija koštane srži
 • leukemija
 • tekućina u trbuhu
 • bolesti srčanih zalisaka
 • tumor na mozgu

Postoje i stanja koja traže određene promjene u terapiji i moraju se provoditi pod medicinskim nadzorom:

 • bolest jetre
 • kronična bolest bubrega
 • visok krvni tlak
 • bolesti srca
 • dijabetes

Svi lijekovi koji se koriste moraju biti organskog porijekla, a mogu se uključiti i dodaci prehrani koji mogu sadržavati: enzim gušterače, kalij, hormone štitnjače, vitamin C, B3 i B12, kolostrum, koenzim Q10 i Lugolovu otopinu. Sam Gerson je smatrao kako nije dobro uzimanje kalcija.

Odlučite li se na ovu terapiju i ako vam to vaše zdravstveno stanje dozvoljava, treba se pripremiti na velike promjene u načinu života. Dijeta se mora provoditi duže vrijeme, ponekad i nekoliko godina.

Važno je da u tom periodu imate dovoljnu podršku najbližih te da se prije prelaska na poseban režim prehrane informirate o svemu što ova terapija uključuje, kako bi mogli utvrditi jeste li uopće spremni.

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock