Udvartana masaža

ayurvedska masaža

Udvartana je piling masaža koja se primjenjuje uz pomoć ljekovitog bilja, mahunarki, ulja i žitarica, a nakon tretmana se osjeća poboljšanje i meka koža. Radi se o ručnoj limfnoj drenaži koja se primjenjuje kao i masaža, a učinkovita je protiv pretilosti, celulita i debljanja te ima brojne blagodati za tijelo.

Ayurvedske masaže

Ayurveda je tradicionalna Indijska medicina koja postoji preko 5.000 godina i od koje potiču ostale medicinske tradicije. Naglasak stavlja na pomlađivanje organizma i sprječavanje bolesti, a posebnu pažnju posvećuje uravnoteženom načinu življenja.

Nastojeći postići bolju kvalitetu življenja tradicionalna medicina posvetila se određenim biljkama i začinima, masažama te podjeli tjelesnih tipova i njihovom usuglašavanju sa šest okusa prema ayurvedi kao što su:

  • slani okus – od vatre i vode
  • slatki okus – od zemlje i vode
  • gorki okus – od zraka i etera
  • trpki okus – od zraka i zemlje
  • ljuti okus – vatre i zraka
  • kiseli okus – zemlje i vatre

Ayurvedska masaža jedna je od najstarijih tehnika, koja se temelji na tradicionalnoj medicini te se zalaže za prirodan način života.

U masaži se pored bademovog ili sezamovog ulja koriste i eterična ulja, koja se biraju prema trenutnom stanju osobe, a u kombinaciji s pritiscima na određene točke povećavaju protok energije kroz tijelo što obnavlja organe i stanice.

Postoji nekoliko različitih masaža kao što su:

Ovdje se tijelo tretira kao cjelina, a čovjek može biti zdrav jedino ako su duhovne, mentalne i tjelesne funkcije i ravnoteži. Masažu rade dva terapeuta, a prije masaže potrebno je odrediti kojem tipu doše odgovara klijent, je li u pitanju Kapha, Pitta ili Vata doša.

Izvodi se Panchakarma ili metoda čišćenje od stresa. Pritom se koristi pet načina koji će pomoći ukloniti svaku nečistoću. Postupak se dijeli na tri faze:

  • Prva faza – nakupljeni toksini se otapaju te pokreću sa supstancama koje se u tijelo unose preko probave.
  • Druga faza – dolazi do izmjene tvari u organizmu kada nastupa zagrijavanje što dovodi do znojenja. Pritom se izvodi masaža pomoću ljekovitih trava.
  • Treća faza – nakon što su se toksini usmjerili prema debelom crijevu, oni se sada uklanjaju. Tako se sprječava da se dio toksina od crijeva vrati u krvotok. Panchakarma se može primijeniti za liječenje brojnih bolesti, jer uklanjaju uzroke koji su doveli do poremećaja u organizmu.

Udvartana masaža

Nakon ove masaže koža je blistava, meka i nježna, a otvaraju se začepljene pore te uklanja gornji stari sloj kože. Za ovu masažu se koriste ritmički pokreti i određena jačina pritiska rukama koji se usmjeravaju prema trbuhu i srcu jer se na taj način stimulira krvožilni i limfni sustav.

Kod masaže se trebaju koristiti uvijek isti ručnici i plahte koji će biti namijenjeni ovom tretmanu jer će poprimiti specifičan miris koji ostaje i nakon pranja. Masaža se provodi stojeći ili sjedeći ovisi kako je osobi ugodnije.

Najbolje je ako se masaža može primijeniti na krevetu jer nakon masaže osoba treba leći i odmoriti oko 10 minuta kako bi se pasta upila i osušila. Zato je najbolje na krevet staviti nepropusnu i veliku plastičnu plahtu kako bi se krevet zaštitio od ulja. Prostorija treba biti topla, ugodna i mirisna, a najbolje je koristiti metalne posudice. Za početak se naulji tijelo kako bi se opustilo, nakon čega se nastavlja življim tempom.

Potrebno se ugodno smjestiti i započeti s masažom koja treba trajati oko 10 minuta. Pokreti trebaju biti ritmički i blagi, a pritisak na koži treba biti ugodan. Koriste se obje ruke, dlanovima se kruži oko zglobova, a ruke se ritmički povlače prema srcu sve dok se tijelo u potpunosti ne istrlja pastom.

Na stražnjici i trbuhu treba napraviti oko 10 kružnih pokreta koji se rade u smjeru kazaljke na satu, a kada se završi potrebno se umotati u plahtu i leći na krevet kako bi odmorili.

Nakon 15 minuta odmora potrebno je stati na pod i uz pomoć malog ručnika ukloniti pastu s tijela. Zatim treba leći u toplu kupku oko 15 minuta jer će se tako tijelo dodatno pročistiti, zagrijati i opustiti.

Nakon kupke je potrebno još malo opuštanja oko 15 minuta uz ležanje na krevetu sa zatvorenim očima. Udvartana se ne preporučuje osobama koje imaju osteoporozu, infektivna stanja kože, duboke venske tromboze, frakturu i upalna stanja kože. Odlučite se za jednu od masaža i priuštite si samo najbolje za svoj organizam.

Autor: A.Z., Foto: Olaf Speier/Shutterstock