Rhodiola rosea kao lijek

rhodiola rosea

Rhodiola rosea je biljka koja ima raznovrsnu i široku povijest uporabe, a sposobna je uspješno se boriti protiv pretilosti i depresije, povećati seksualnu funkciju, ojačati živčani sustav, poboljšati razinu energije, ojačati imunitet te podići kapacitet za vježbanje.

Može povećati razinu proteina i enzima koji su važni za oporavak mišića nakon treninga ili nakon bilo koje fizičke aktivnosti, a adaptogeni koji se nalaze u biljci pomažu tijelu da se bori protiv stresnih situacija, zbog čega se često preporučuje kao lijek za liječenje shizofrenije i depresije.

Rhodiola rosea ima pozitivan učinak na smanjen apetit, hipertenziju, umor, poremećaj spavanja, razdražljivost i glavobolju. Ova biljka poboljšava sposobnost koncentriranja i pamćenja na način da povećava bioelektrične aktivnosti mozga.

Pacijenti koji uzimaju ovu biljku imaju sniženu potrebu za spavanjem, smanjen im je mentalni umor i poboljšano im je raspoloženje. Ova biljka povećava antitumornu aktivnost jer povećava otpornost organizma što je jako korisno u kombinaciji s medicinskim lijekovima namijenjenim za rak.

Smanjuje količinu kortikosteroida i kateholamina koji su uzrokovani stresom, a vrlo dobro djeluje i na srčane probleme. Abnormalna prisutnost hormona stresa povisuje kolesterol rizične čimbenike bolesti srca, krvni tlak i razinu kalija. Rhodiola smanjuje razinu štetnih lipida u krvi koji imaju negativan učinak na srce.

Ekstrakti ove biljke poboljšavaju transport serotonina u mozgu koji djeluje u mnogim funkcijama poput regulacije temperature, percepcije boli, disanja, mišićne kontrakcije, apetita i krvnog tlaka. Kada je razina serotonina uravnotežena mozak šalje znakove mentalne lakoće i zadovoljstva što uvelike pomaže kod depresije.

Može i štititi i stimulirati imunološki sustav na način da vraća ravnotežu metabolizma u tijelo. Regulira razinu šećera u krvi, mobilizira lipide iz masnog tkiva, štiti jetru od toksina u okolišu i smanjuje težinu. Ima pozitivan utjecaj na preranu ejakulaciju kod muškaraca i na štitnjaču te može normalizirati prostatu.

Dugotrajnim stresom se ubrzava starenje stanica, a uzimajući pripravke Rhodiole se smanjuje lučenje štetnih hormona stresa što smanjuje razinu staničnih promjena koje vode u degenerativne procese i starenje.

Najbolje rezultate daje ako se konzumira na prazan želudac barem trideset minuta prije obroka i dvaput dnevno. Kako može u večernjim satima utjecati na san, ne savjetuje se korištenje prije spavanja.

Koristi se za ublažavanje depresije i poboljšanje raspoloženja, a neka istraživanja su pokazala da može smanjiti apetit te spriječiti debljanje. Rezultati će najviše ovisiti o životnim navikama, životnoj dobi, problemu radi kojeg ste se odlučili na ovu biljku te o spolu.

Ako se koristi u preporučenim dozama, neće se pojaviti nuspojave, a budući da nema dovoljno informacija o tome koliko je sigurna, ne savjetuje se korištenje na duže vrijeme. Nuspojave mogu biti razdražljivost i nesanica nakon čega može uslijediti i letargija.

Ima antimutagena i antikancerogena svojstva koja štite stanice koštane srži od promjena koje su uzrokovane zračenjem i kemikalijama. Štiti i stanice jetre koje su izložene štetnim tvarima, a ima učinak i u smanjivanju pojave metastaza.

Rhodiola čaj

Rhodiola je biljka koja se može iskoristiti na više načina, pa tako možete skuhati i čaj. Pomaže kod poboljšanja koncentracije i pamćenja, podizanja razine energije, poboljšanja raspoloženja, gubitka kilograma, depresije i anksioznosti. Konzumirate li ga svaki dan postoji velika mogućnost da ćete spriječiti gripu i prehladu.

Biljku je moguće pronaći u dućanima zdrave prehrane. Kako se radi o ljekovitoj namirnici koja svakim danom sve više dobiva na popularnosti, vrijeme je da otkrijete kako i vama može pomoći.

Bolje pamćenje

Jasno je kako Rhodiola može pomoći poboljšati pamćenje, ali ne treba zaboraviti i na druge metode:

  • Igra asocijacija – ako ste se blokirali i ne možete se sjetiti naziva određenog filma, razmislite o omiljenim žanrovima koje volite gledati. Izvlačenjem onoga što se dogodilo u prošlosti moglo bi vas potaknuti da se sjetite riječi koje ste smetnuli s uma.
  • Uočavanje detalja – usredotočite se na odjeću kolege s posla, muža ili djeteta. Nije važno radi li se o majici ili hlačama. Potrebno je zapamtiti detalje poput uzorka, boje ili teksture. Zapišite ih na papir te se prije spavanja pokušajte sjetiti svih detalja i potom provjerite u bilješkama jeste li u tome bili uspješni.
  • Igrice – pronađite igrice koje traže strategije uključivanja i planiranja te prilagodbu novim situacijama.
  • Kreativnost – ako ste trebali odraditi kupovinu, a niste napravili popis pomoći će da smislite priču koja bi vas mogla podsjetiti na sve što trebate napraviti. Naprezanjem metalne energije otvaraju se mogućnosti da kasnije dohvatite tražene podatke.
  • Raspored – da bi izbjegli stres zbog toga što niste mogli pronaći ključeve ili novčanik prije odlaska na posao, bilo bi najbolje kada bi se organizirali tako da svakom predmetu koji česti koristite, pronađete mjesto u stanu.

Želite li poboljšati kognitivne sposobnosti ili se riješiti viška kilograma, ponekad će najbolje rješenje biti prirodne metode.

Autor: A.Z., Foto: Christian Hummert/Wikimedia