Domaći sok od rajčice

sok od rajčice

Rajčica je u svježem obliku jako zastupljena u prehrani, osobito tijekom ljetnih mjeseci, a u jesen je jedan od glavnih sastojaka u pripremanju zimnice. Bogata je natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom te vitaminima C, E, K i vitaminima B skupine, folnom kiselinom, biotinom i karotenom. Također obiluje i likopenom koji ima snažno antikancerogeno djelovanje, usporava starenje, umanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i regulira probavu.

Rajčica je jedna od rijetkih namirnica koje prerađivanjem ne gube nutritivne vrijednosti pa se može peći na roštilju ili u pećnici, kuhati, puniti, pirjati itd. Kad je u pitanju zimnica, mogu se raditi sušene rajčice, kisele salate od rajčice, domaći kečap, umak od rajčice i domaći sok od rajčice.

U nastavku vam donosimo recept za domaći sok od rajčice, a na kraju možete pročitati koje zdravstvene prednosti donosi konzumacija ovog soka.

Recept za domaći sok od rajčice

Iako biste vjerojatno pomislili da je svježi sok od rajčice daleko bolji kad su u pitanju nutritivna svojstva, činjenica je da sok od rajčice kuhanjem gubi zanemariv postotak vitamina C, dok se udio ostalih nutrijenata pojačava (osobito udio likopena).

Sastojci

  • 10 kg rajčica
  • vezica celerovog lišća
  • 2 žlice soli
  • 2 žlice šećera

Priprema

Rajčice dobro operite i očistite od peteljki, a ako imaju zelene dijelove, uklonite ih. Očišćene i nasjeckane rajčice kuhajte sve dok se ne krenu raspadati ili dok se kožica u potpunosti ne uvije. Nakon toga dodajte celerovo lišće i još kratko kuhajte, a onda protisnite kroz pasirku i vratite natrag na štednjak. Dodajte sol, šećer i začine po želji.

Ovako pripremljen sok od rajčice možete konzervirati ili zamrznuti.

Ako planirate konzervirati sok, trebate sterilizirati boce i preliti sok u njih dok su još vruće. Kod punjenja boca pazite da ostavite 1 cm praznog prostora pri vrhu. Prije zatvaranja boca dobro obrišite rubove i navoje, a nakon toga ih stavite u vrelu vodenu kupku i ostavite 10 do 15 minuta. Ovako pripremljen sok čuva se na hladnom i tamnom mjestu.

Boce možete sterilizirati tako što ćete zagrijati pećnicu na 100 stupnjeva i ostaviti ih da stoje 5 minuta na toj temperaturi. Nakon toga isključite pećnicu i ostavite boce da se potpuno ohlade. Kod sterilizacije koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne biste opekli i pazite na temperaturu, jer pri većim temperaturama može doći do pucanja stakla.

Iako je konzerviranje bolji način čuvanja, sok od rajčice možete i zamrznuti. Nakon što se ohladi jednostavno ga prelijete u posude za zamrzavanje, pazeći pritom da ostavite barem jedan centimetar praznog prostora do vrha. Ovako pohranjen sok može trajati i do godinu dana.

Za lakše korištenje, sok možete zamrznuti u posudama za pravljenje leda, a kad se kocke potpuno zamrznu, možete ih prebaciti u plastičnu vrećicu i pohraniti u zamrzivač.

Sok od rajčice za zdravlje

Sok od rajčice sadrži brojne vitamine i minerale te djeluje kao antioksidant i antiseptik. Prirodno snižava povišeni kolesterol jer sadrži niacin koji se godinama koristi kao lijek za visoki kolesterol. Redovitom konzumacijom soka od rajčice možemo ojačati imunitet i spriječiti bolesti očiju.

Likopen koji se nalazi u rajčici poboljšava cjelokupno stanje organizma, a posebno je značajan u prevenciji malignih bolesti. Domaći sok od rajčice regulira metabolizam, jača otpornost organizma i pomaže u izbacivanju viška tekućine. Pozitivno djeluje i na bolesti gušterače i jetre, a s obzirom na to da čisti i okrepljuje organizam, treba ga koristiti i kod premorenosti.

Domaći sok od rajčice koristan je i u borbi s viškom kilograma. Održava nas hidriranima i daje dovoljnu količinu vlakana, što osigurava da duže vrijeme osjećamo sitost i ne posežemo često za hranom.

Autor: A.V., Foto: rawpixel/Pixabay