Zimnica, kako se pripremiti

zimnica
Zimnica, Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock

Zahvaljujući dobro opremljenim supermarketima i trgovačkim lancima, danas nema razloga za strah da ćemo tijekom zime ostati bez hrane, ali kod nas se i dalje zadržao običaj pripremanja zimnice.

Kad je zimnica u pitanju, svaka domaćica ima svoje trikove koje je uglavnom naučila od svoje majke ili bake. No, bilo da ste već iskusni u pripremanju zimnice ili se pak po prvi put planirate upustiti u pripremu, sigurni smo da će vam savjeti koje vam donosimo u nastavku biti korisni.

Voće i povrće koje ćete koristiti za spremanje zimnice mora biti najbolje kvalitete. Plodovi moraju biti svježi, zreli, zdravi i bez ikakvih oštećenja. Možete koristiti i plodove s manjim oštećenjima, ali takve dijelove prije pripreme treba ukloniti. Voće i povrće treba čistiti i sjeckati neposredno prije pripremanja zimnice jer dužim stajanjem na zraku može promijeniti boju i izgubiti određena svojstva.

Povrće koje se priprema za zimu najčešće se ukuhava ili ukiseljava u tekućini s octom i soli, a može se i sušiti ili zamrzavati. Od voća se uglavnom rade sokovi, marmelade, džemovi, likeri ili sušeno voće.

Prije nego što počnete s pripremom zimnice, trebate znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način pa tako ciklu, celer, mrkvu i drugo slično povrće za zimnicu treba rezati na ploške, kocke ili štapiće jednake dužine kako bi se ukiselilo ravnomjerno.

Ono što vam treba za spremanje zimnice je velika i duboka vatrostalna, aluminijska ili emajlirana posuda s debelim dnom. Osim posude, potrebna vam je i žičana rešetka ili košarica koja će stati u posudu. Dobro je znati da se staklenke mogu ponovno upotrijebiti, ali poklopci bi trebali biti novi. Potrebne su vam i hvataljke za prenošenje vrućih staklenki i dodatne žičane rešetke za hlađenje staklenki.

Kod pripreme zimnice važno je da i pribor koji ćemo koristiti pri pripremi i skladištenju zimnice bude čist. Sterilizirani pribor osigurat će da zimnica bude kvalitetna i da dugo traje. Staklenke u koje ćemo pohraniti zimnicu prethodno treba oprati i dobro osušiti u pećnici. Najbolje ih je kratko držati na temperaturi od 200 stupnjeva, jer ćete tako biti sigurni da su sterilizirane. Staklenke možete sterilizirati i tako da ih neposredno prije punjenja zimnicom kuhate u uzavreloj vodi od 10 do 15 minuta.

Gumice, zatvarače za boce, poklopce za staklenke i slične stvari prije upotrebe također treba iskuhati.

Voće i povrće ne treba dugo iskuhavati kako se ne bi izgubili vrijedni sastojci, a izbjegavajte i korištenje prevelikih količina soli, octa, šećera i kemijskih konzervansa. Ovisno o namirnicama koje spremate, umjesto kemijskih konzervansa možete koristiti prirodne poput gorušice, hrena i bosiljka. Bosiljak može poslužiti kao konzervans jer sadrži cineol, linalol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije i sprječavaju njihov rast.

Ako kod pripreme marmelada i džemova planirate koristiti dodatke za učvršćivanje ili želiranje, onda birajte one koji su biljnog podrijetla. Marmeladu ili džem koji su prerijetki možete zgusnuti tako što ćete dodati žele za zgušnjavanje ili šećer i limunov sok. Na 1 kg voća ide jedan limun i 100 g šećera.

Ovisno o vrsti zimnice koja se sprema, staklenke nakon sterilizacije možete ostaviti da se ohlade ili ih puniti dok su još vruće. Kod punjenja staklenki zimnicom pripazite da ne zaprljate rubove jer onda nećete moći sasvim dobro zatvoriti poklopac pa će klice plijesni moći lakše prodrijeti u staklenku.

Kod dodavanja tekućine u staklenke, treba paziti da je povrće pokriveno i da ne izviruje izvan tekućine. Također bi bilo dobro da prilikom punjenja staklenki ostavite 2 cm praznog prostora do poklopca. Ako kod zatvaranja staklenki planirate koristiti plastičnu foliju, nju prije toga treba potopiti u alkohol.

Osunčane i vlažne prostorije mogu ubrzati kvarenje zimnice pa se zimnica čuva u tamnoj, suhoj i prozračnoj prostoriji. Bilo bi dobro na sve staklenke i boce staviti naljepnice na kojima piše što se unutra nalazi i datum kad je napravljeno, jer iako neke vrste zimnice mogu stajati i nekoliko godina, ipak je bolje da se potroše u roku od godinu dana.

Slijedi još par video savjeta za pripremu zimnice:

Autor: A.V., Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock