Dijetna pizza

dijetna-pizza

Mmmm… ta ukusna pizza! Kad bismo je barem mogle jesti svaki dan. Međutim, bogata je ugljikohidratima koji su ipak jedni od najvećih krivaca viška kilograma. Da bismo vam omogućili često uživanje u ovoj ukusnoj deliciji, donosimo vam recept dijetne pizze. Ona sadrži manje kalorija nego uobičajena pizza, a jednako je ukusna.

Sastojci koji su vam potrebni kod pripreme jesu 1 kg brašna, 2 manje kocke svježeg kvasca, 3 manje žlice soli i papra, 1 žličica šećera, 3 dcl destilirane, mlake vode, maslinovo ulje, umak od rajčice, nemasna šunka ili tuna iz konzerve, mozzarella, peršin te različito povrće po želji (paprika, rajčica, masline, kukuruz).

Najprije je potrebno smrviti kvasac, dodati brašno, šećer, sol i nekoliko žlica mlake vode. Sve zajedno miješati dok se ne stvori tvrda smjesa, a ako je potrebno dodati još brašna/vode. Dobivenu smjesu staviti na prethodno pobrašnjenu radnu površinu, posuti brašnom i mijesiti što bržim pokretima. Potrebno je oblikovati tijesto sve dok ne postigne odgovarajuću strukturu.

Nakon što ste napraviti tijesto, počnite mu dodavati nemasnu šunku ili tunu, umak od rajčice, mozzarellu, peršin, papar, maslinovo ulje i svježe povrće. Mozzarella je najkaloričniji sastojak ove dijetne pizze, stoga nemojte pretjerivati. Par komadića bit će sasvim dovoljno. Masni sir izbjegavajte i umjesto njega dodajte svježi sir, kravlji ili posni.

Pizzu možete pospremiti u zamrzivač i ispeći je kada želite. Ne bi se trebala pokvariti barem mjesec, dva. Dakako, to ovisi isključivo o dodanim sastojcima i njihovom roku trajanja.

Napravljenu pizzu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, na 220 stupnjeva. Pecite sve dok se sir na površini ne rastopi, a tijesto zarumeni. Pizzu možete jesti nekoliko dana, a pri jedenju nećete imati grižnju savjesti. Naime, dijetna pizza napravljena po ovom receptu neće vam zadati probleme zbog kilograma, izgleda, a okus joj je jednak kao i kod uobičajenog recepta za pizzu. Dobar tek!

Autor: D.Š. Foto: svry/Shutterstock