UN dijeta – jelovnik

UN dijeta

UN dijeta jedan je od poznatijih načina gubitka kilograma, a prije nego što se odlučite bilo bi dobro čuti malo o prednostima, nedostacima i prije svega samo mišljenje nutricionista. Prema mišljenju stručnjaka problem može biti u nedovoljnoj količini unosa vitamina.

UN dijeta poznata je zbog svog jedinstvenog načina gubitka kilograma te održavanju idealne težine u kasnijoj fazi. Naime cijeli koncept dijete osmišljen je tako da osim gubitka kilograma dođe i do promjene u metabolizmu.

Za sve one koji ne znaju UN dijeta temelji se na načinu razdvajanja određenih namirnica na temelju se čega nastoji ubrzati proces probave. Hrana se kombinira prema danima s tim da se prvi dan zove proteinski dan, drugi dan poznat je kao škrobni dan, treći kao ugljikohidratni, a četvrti kao voćni dan. Svaki dan potrebno je konzumirati minimalno 2l vode.

UN dijeta
Foto: Pixabay

1. dan – proteinski dan

Tijekom proteinskog dana potrebno je koncentrirati se na unos isključivo proteina, kada se konzumira uglavnom meso. Pored mesa preporuča se i povrće koje možete jesti kuhano, začinjeno, ili u obliku salate.

Doručak: 2-3 komada voća

Ručak: 200-300 grama mesa ili 2-3 jaja. Po mogućnosti jesti kuhano, ali nikako pečeno na ulju. Uz glavno jelo možete jesti salatu koju minimalno začinite. Nakon glavnog jela, obavezno pojedite bistru juhu koja može sadržavati eventualno kuhano povrće. Ukoliko jedete pileću ili goveđu juhu s tjesteninom, tjesteninu svakako izbacite van.

Večera: Konzumirajte isto jelo koje vam je ostalo od ručka, samo 50% količine od ručka. Uz glavno jelo možete jesti salatu koju minimalno začinite.

Tijekom dana dozovljena je samo jedna šnita kruha, po mogućnosti integralnog, i to uz ručak. Ako ste kojim slučajem ljubitelj mliječnih proizvoda slobodno se možete počastiti s malo jogurta, kiselog mlijeka i kefira, ali onda ne smijete jesti meso niti jaja.

2. dan – škrobni dan

Drugi dan uključuje namirnice bogate škrobom – mahunarke, žitarice i krumpir. Mahunarke podrazumijevaju grašak, leću, bob, soju, dok žitarice uključuju kukuruz, pšenicu, proso i druge. Mi u Hrvatskoj to zovemo prilozima.

Doručak: 2-3 komada voća

Ručak: Varivo ili neki prilog (200-300 grama). Uz glavno jelo možete jesti salatu koju minimalno začinite. Izbjegavajte bilo kakve dodatke kao što su ulje, mast i sl. Pokušajte sve samo skuhati s malo soli.

Večera: Konzumirajte isto jelo koje vam je ostalo od ručka, samo 50% količine od ručka. Uz glavno jelo možete jesti salatu koju minimalno začinite.

3. dan – ugljikohidrati

Ljubitelji tjestenine došlo je i vaše vrijeme. Treći dan poznat je kao dan kada se isključivo konzumiraju namirnice koje obiluju ugljikohidratima. Večera je posebna poslastica jer se tada može pojesti i kolač. Dozvoljena su dvije, ili tri šnite torte i kolača. Crna čokolada je najbolji mogući odabir, jer je poznato da sama čokolada ima puno pozitivnih učinaka na sam organizam.

Doručak: 2-3 komada voća

Ručak: Tjestenina bez dodataka (200-300 grama) ili vegetarijanska pizza (bez sira i dodataka) ili 3 šnite kruha (bez namaza). Uz glavno jelo možete jesti salatu koju minimalno začinite.

Večera: 3 kolača ili 2 (manja) komada torte

4. dan – voćni dan

Četvrti dan rezerviran je za voće koje se proteže na sva tri obroka u danu. To je jedan od onih dana koji se malo teže podnosi, a mnogi ga znaju nazivati danom posta, budući da se u organizam unosi jako malo sastojaka potrebnih za više energije.

Doručak: 2-3 komada voća

Ručak: 2-3 komada voća ili nezačinjena salata

Večera: 2-3 komada voća ili nezačinjena salata

Ukoliko vam je ovaj dan nepodnošljiv, za ručak ili večeru možete si napraviti salatu koju ne smijete začiniti, a ako već varate, stavite malo soli i par kapi octa, ostalo nikako nije dozvoljeno.

29. dan – vodeni dan

Nakon 7 ciklusa, tj. 29. dan uvodi se i dodatni dan. Taj dan je dan čišćenja i ne jede se apsolutno ništa, već se samo pije voda. Nakon tog dana kreće se ponovo od prvog dana.

Ukoliko posustanete i jedan dan prekršite, onda ponovo krećete od prvog (proteinskog) dana. Nakon 90 dana bilo bi dobro stati s dijetom na neko vrijeme i vidjeti jeste li uspjeli promijeniti prehrambene navike i smanjiti unos kalorija.

Autori: F.V. i S.Š., Foto: FOTOCROMO/Shutterstock