Novigrad, biser zapadne Istre

pogled na novigrad
Novigrad: Foto: Petar Milošević/Wikimedia

Pozdravite li se od Umaga i krenete južno stići ćete do grada koji se smjestio u blizi mjesta gdje se rijeka Mirna ulijeva u Jadransko more. Obala zapadne Istre vrlo je razvedena i zanimljivo je promjetiti kako je Novigrad zapravo započeo kao otok no u 18. stoljeću stanovnici su zasukali rukave i teškim i napornim radom spojili otok sa kopnom stoga je danas poznat kao grad koji se nalazi na poluotoku.

Novigrad nije toliko nov koliko bi nam njegovo ime sugeriralo. Ljudi su živjeli na ovom području već u doba antike, ali tek po dolasku Franaka i skupštine održane 804. godine postaje bitno i zapaženo mjesto. Skupština na kojoj je po prvi puta prisustvovao i predstavnik ovog mjesta naziva se Rižanski placit.

Svake godine na kraju kolovoza grad se pretvori u jednu veliku zabavu koja se organizira u čast zaštitinika grada sv. Pelagija. On ima i svoju crkvu koja je nakada bila katedrala i pobožni građani mu svake godine zahvaljuju što ih čuva ovom velikom višednevnom zabavom. Iako je Novigrad manje mjesto od susjednog Umaga mnogo puta tijekom povijesti bio je od velikog značenja i nimalo ne zaostaje u domeni bogate kulturne povijesti.

Započnite šetnicom oko već spomenute crkve i krenite dalje upoznavati grad. Susrest ćete se sa gotičkim i baroknim kućama i palačama, ostatcima staokršćanskih bazilika i kripti, crkvicom sv. Agate. Pogledajte i luku unutar grada koja je bila glavni izvor hrane stanovnicima ovoga grada stoljećima.

Svi oni zaljubljenici u pomorstvo i nautičke relikvije, koji povremeno upere oči daleko na pučinu i zamišljaju daleke plovidbe na hrptu valova, svakako moraju posjetiti muzej unutar kojeg su postavljeni izlošci austro-ugarske mornarice, Može se pronaći ponešto od svega, brižno sakupljano i čuvano tijekom godina. Karte kompasi, brodske uniforme, fotografije ili dnevnici putovanja.  Stoga uđite, razgledajte i odplovite u neko drugo vrijeme.

Autor: L.K. Foto: Petar Milošević/Wikimedia