Dijeta Jenny Craig

jabuka i kruška

Kontroliranje kalorija i porcija koje unosimo u tijelo, nov pogled na hranu i općenito aktivniji i vitalniji život, osnova su ove dijete. Um i tijelo su povezani i oboje nas čini onime što jesmo. Nema koristi pokušavati jedno dovesti u ravnotežu, a drugo ne, jer će svaka takva dijeta rezultirati neuspjehom.

Od skromnih početaka tvrtka Jenny Craig se proširila na 640 centara razasutih diljem svijeta i svojim korisnicima na raspolaganje stavlja savjetnike, telefonsku liniju i chat za pomoć.

Za početak se korisnike potiče na konzumaciju gotovih, unaprijed pripremljenih obroka, a kasnije prelaze na samostalno pripravljanje, kako bi naučili kontrolirati porcije. Cilj nije određene namirnice pretvoriti u strogo zabranjeni tabu, već stvoriti percepciju o onome što našem tijelu treba i smanjiti unos ugljikohidrata i masti ali ne po štetu hranjive vrijednosti namirnica.

Svakako, ovakva visoko učinkovita dijeta nije prikladna za sve. Gotovi obroci mogli bi vas koštati popriličnu svotu novca i ako niste oprezni prelazak na vlastito pripravljanje obroka mogao bi donijeti poteškoće s pridržavanjem zadanih porcija.

Ova dijeta je relativno stroga, stoga ako niste sigurni možete li se zaustaviti na samo jednom slatkom zalogaju, možda bolje da potražite neku drugu opciju. U neograničenim količinama dopuštene su samo one namirnice koje po porciji imaju manje od 30 kalorija. Uglavnom se radi o povrću bez škroba i napitcima bez ili s vrlo malo kalorija.

Smatrate li da je ovaj način prehrane baš za vas ili ne savjeti Jenny Craig primjenjivi su u svakodnevnom životu čak i ako se ne pridržavate striktno zadanog programa. Ako ste suočeni s izborom između svježih i konzerviranih namirnica uvijek odaberite one svježe koje imaju mnogostruko veću hranjivu vrijednost, čak i kada se kalorijske vrijednosti ne razlikuju puno.

Voće kao dinje, jagode, grejpa i lubenice kao i nezaslađene bombone trebalo bi ograničiti na maksimalno tri porcije na dan. Zlatno pravilo svih dijeta i ovdje vrijedi, voda, voda, voda.

Jenny Craig dijeta nudi brze rezultate s mnogo manjim rizikom za zdravlje od sličnih “crash” dijeta. Rezultati traju duže upravo zato što je promijenjen cjelokupan stav spram hrane i tijela. Restriktivne porcije su udružene s tjelovježbom i njen cilj je ponuditi trajno rješenje za one koji se bore s kilogramima kao vjetrenjačama.

Autor: L.K., Foto: hatanga/Shutterstock