Što jesti nakon ozljede kosti i mišića

bol u koljenu

Poznato je kako prehrana utječe na naše zdravlje, ali jeste li znali kako ona isto tako može odrediti brzinu oporavka nakon ozljede kosti ili mišića? Provedena istraživanja pokazala su da prehrana može skratiti boravak u bolnici i potaknuti na ukupan oporavak pacijenata. Slijedi nekoliko korisnih informacija.

Kod zarastanja kostiju pomoći će hrana bogata vitaminima i mineralima. Nakon povratka iz bolnice vi ste još uvijek slabi i potrebno je pridržavati se nekoliko savjeta. Dok se oporavljate od ozljede budite manje aktivni nego što ste dosada bili te konzumirajte hranu koja u sebi ima manje masnoća i šećera kako se ne bi udebljali.

Jeste li znali da izgradnju kostiju potiče hrana bogata kalcijem? Tako je, nastojte ako već niste svoju prehranu bazirati na mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, orasima, mahunarkama te sardinama u konzervi. Izbjegavajte namirnice koje u sebi imaju fitinsku kiselinu (mekinje i smeđa riža) te špinat zato što sprječava apsorpciju kalcija.

Da bi se kalcij mogao pohraniti u kostima potrebno je unositi što više vitamina D. Pokušajte jesti što više masne ribe, jaja te namirnice kao što su margarin i žitne pahuljice. Kako se vitamin D proizvodi izlaganjem kože ultraljubičastim zrakama, izađite na sunce ali uz zaštitna sredstva i bez pretjerivanja.

Bjelančevine su i više nego korisne kod obnavljanja stanica i stvaranja čvrstog mišićnog tkiva. Bjelačevine možete naći u crvenom mesu, peradi, ribi, jajima te soji u zrnu. Vitamin C je posebno važan kod proizvodnje kolagena te za cijeljenje rana i opeklina. Okrenite se orasima koji su odličan izvor kalcija i minerala, što pomaže ojačati kosti.

Namirnice bogate folnom kiselinom kao što su mahunarke i zeleno lisnato povrće, mogu poništiti djelovanje nesteroidnih protuupalnih lijekova koji se uzimaju zbog bolnih istegnuća mišića i uganuća.

Poznato je da neki od tih lijekova sadržavaju sulfasalazin koji može dovesti do slabljenja apsorpcije folne kiseline u organizmu.

Autor: S.Š., Foto: Kurhan/Shutterstock