Cambridge dijeta

crna kava na stolu

Cambridge dijeta je poseban način prehrane koji uključuje čuvenih 6 koraka koji dovode do gubitka težine sa popisom različitih namirnica i kalorija koje treba unositi na svakodnevnoj osnovi. Dozvoljene su namirnice: crni čaj i kava te obična voda iz pipe i kupovna voda, s tim da voda koju kupite ne smije imati voćni okus. Zabranjuje se unos alkohola, slatkih pića s visokim postotkom kalorija, čaja i kave s mlijekom i čistih voćnih sokova.

Spomenuta dijeta idealna je za sve one koji jednostavno nemaju vremena svaki put mjeriti koliko smiju pojesti i koji se ne žele zamarati pripremom namirnica te brojati kalorije svakog obroka.

Cambridge dijeta nikako nije za one koji ne žele biti ovisni o određenim proizvodima, što se smatra glavnim nedostatkom dijete. Naime obroci koje preporuča ova dijeta mogu se nabaviti samo kod ovlaštenog distributera.

Treba imati na umu kako prelazak na ovaj način prehrane isključuje daljnje odlaske u restorane i period potreban za prilagodbu koja podrazumijeva vrijeme kako bi  se čovjek mogao naviknuti na zamjenu dosadašnjih obroka Cambridge proizvodima.

Poznata dijeta svoje korijene vuče iz druge polovice 20. stoljeća kada je proizašla na temelju istraživanja koje je proveo jedan od poznatijih stručnjaka, dr. Ian Howard zaposlenik na svjetski najpoznatijem fakultetu Sveučilište Cambridge.

Kako bi rezultati bili pozitivni za sve one koji se odluče na poseban način prehrane, potrebno je osigurati prašak koji se razrjeđuje u vodi i s drugim tekućinama, a koji je neophodan dio cijelog programa.

Na samom početku spomenuto je kako dijeta podrazumijeva 6 koraka. Prvi korak odnosi se na postizanje blage ketoze zahvaljujući niskoj količini unešenih ugljikohidrata i kalorija.

Kilogrami polako počinju nestajati nakon čega se dozvoljava veća količina kalorija dok se ne dođe do željene težine. Tada kreće 6. korak kada je potrebno održati željenu težinu. Upravo je ta faza željeni cilj kojem treba težiti.

Postoje 4 uvjeta koji bi mogli pomoći kod ostvarivanja cilja, a to je naravno priprema, gubitak težine, stabiliziranje težine i njeno odražavanje. Spomenuti uvjeti idu u koheziju sa 6 koraka.

Tijekom prvog koraka trebalo bi na dnevnoj osnovi unositi od 415 do 554 kalorija u trajanju od 4 tjedna. Kod drugog koraka do 790 kalorija na dan, kod 3 koraka do 1.000 kalorija na dan, 4 korak do 1.200 kalorija, 5 korak do 1.500 kalorija, 6. korak preko 1.500 kalorija.

Treba napomenuti kako je gubitak kilograma ishod malog unosa kalorija zbog čega se kasnije može dogoditi da kada osoba prestane s konzumacijom posebnih proizvoda, težina se brzo može vratiti na stare vrijednosti.

Autor: S.Š., Foto: Africa Studio/Shutterstock