Dioptrijski okviri

Jeste li ikada požalili što nemate savršen vid? Smatrate li da su naočale, koje su vam nužne, ubojica svake vaše modne kombinacije? Možda je davno prije to doista i bio slučaj, ali danas nam je na raspolaganju toliko boja i modela kojima se možemo poigrati pa nema potrebe da očajavate. Radilo se kod vas o plus ili minus dioptriji vaše naočale su uvijek samo modni plus ako znate što odabrati.

Dioptrijske naočale pojavljuju se kao pomagalo pred kraj 13. st. S obzirom na širok raspon modela i oblika koje danas možemo nabaviti početci su, kao što to uvijek biva, bili skromni. Je li ovaj izum koji je pomogao mnogima djelo jednog majstora ili više učenjaka, nije poznato.

Sve je započelo u, svima nam dobro poznatoj prijestolnici stakla, mjestu Murano. Na dvije konveksne leće stavljeni su okviri i priča počinje.

Trebalo je proći pet stoljeća da bi se okviri dioptrijskih naočala počeli izražavati na način koji ih prilagođava korisniku i uzima u obzir individualne razlike u razmaku zjenica.

Razvoj se kretao i spram pronalaženja načina fiksiranja naočala na glavi, kako ne bi smetale pri obavljanju svakodnevnih zadataka, pa su one sa produžecima koji završavaju iza uha postale standardni model koji se zadržao do danas.

Dioptrijski okviri mogu biti metalni, plastični i kombinirani. Svaki ima svoje prednosti i mane. Plastični se preporučaju za veće dioptrije jer prikrivaju veću debljinu leće, ali osjetljivi su na velike promjene temperature.

Metalni dioptrijski okviri pogodni su za sve vrste leća i gotovo svi posjeduju “capice”, tj. mekanije dijelove kojima udobnije sjede na nosu.

Kombinirani dioptrijski okviri nastaju ljubavnom vezom metala i polimernih materijala. Oni su možda najraznovrsnija skupina okvira i najprilagodljivija osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Dioptrijski okviri dijele se na one sa punim okvirom okulara, sa poluokvirom i one sa bušenim naočalnim lećama.

Dakle, spremni ste za promjenu. Dosadili su vam obični jednolični okviri koje nosite već godinama. Stiže proljeće, sve oko nas se budi.

Probudite i kreativnost u sebi odabirom novog, zabavnog modela dioptrijskog okvira jarkih boja, ili možda tigrastog ruba. Izbor je na vama.

Autor: L.K., Foto: Zoom Team/Shutterstock