Domaći kompot od jagoda

kompot od jagoda

Osim što imaju privlačan izgled, ugodan miris i neodoljiv okus, jagode su izuzetno zdrave i mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Iako je sezona ukusnih i mirisnih jagoda relativno kratka, u njima možete uživati i tijekom zime, ako napravite domaći kompot od jagoda.

Jagode su odličan izvor vitamina C i obiluju antioksidansima koji tijelo štite od slobodnih radikala. Pozitivno utječu na lipoproteine i trombocite, poboljšavaju zdravlje krvnih žila i umanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

100 grama jagoda sadrži samo 32 kalorije pa su one odlična namirnica ako želite smršavjeti. Zahvaljujući vlaknima koja sadrže, dobre su za poticanje probave i sprječavaju razvoj različitih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Naravno, svježe voće je zdravije i ukusnije, ali tijekom zime i kompot može biti odlična zamjena. U nastavku vam donosimo vrlo jednostavan recept za domaći kompot od jagoda. Proces pripreme je zaista lagan i nije potrebno puno vremena niti iskustvo u pripremi zimnice, a dobijete ukusan domaći proizvod.

Recept za domaći kompot od jagoda

Sastojci

  • 1 kg jagoda
  • 400 ml vode
  • 200 g šećera

Priprema

Za izradu kompota od jagoda birajte čvršće i tvrđe jagode, jer se one prezrele mogu raspasti nakon nekog vremena. Jagode operite pod laganim mlazom vode pa im uklonite peteljke.

Nakon toga pripremite sirup za prelijevanje. Pomiješajte vodu i šećer, a kad tekućina provrije, ostavite da se kuha još deset minuta.

Za to vrijeme operite staklenke u koje ćete spremiti kompot. Kako biste ih sterilizirali, oprane staklenke naopako okrenute posložite na lim za pečenje i stavite na 10 minuta u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 150 stupnjeva.

Kad su staklenke spremne, napunite ih jagodama pa preko njih prelijte pripremljeni sirup. I sirup i staklenke prilikom punjenja trebaju biti topli. Napunjene staklenke na kraju dobro zatvorite pa ih složite u veću posudu na čije dno i rubove ste stavili staru kuhinjsku krpu. Posudu napunite vodom tako da seže gotovo do vrha staklenki pa stavite na štednjak, na laganu temperaturu. Nakon što voda prokuha, ostavite posudu na štednjaku još desetak minuta, a nakon toga ga isključite i ostavite da se voda ohladi.

Kad se vaš domaći kompot od jagoda potpuno ohladi, izvadite i obrišite staklenke pa ih pohranite na hladno i tamno mjesto.

Ako želite dobiti još ljepši okus kompota, možete mu dodati i začine poput vanilije, cimeta, ruma ili limuna, a umjesto bijelog šećera možete koristiti smeđi.

Jagode iz kompota možete poslužiti samostalno kao desert tako da ih dobro ohladite i dodate im malo slatkog tučenog vrhnja. Osim toga, možete ih dodavati i u jogurte, smoothieje, sladolede, kreme, žitarice za doručak ili torte i kolače.

Autor: A.V., Foto: congerdesign/Pixabay