Voćni likeri i rakije

voce u alkoholu

Za pripremu likera i rakija s voćem najbolje je koristiti vinjak ili voćne rakije. Za neke likere je dobro dodati i konjak. Takva pića je dobro pripremati u bocama širokog grla. Ako želite plodove u alkoholu, najbolje je upotrijebiti rum, armaganc i voćnu rakiju.

Treba koristiti alkohol od 50 posto, no ako nemate, možete staviti i onaj od 40 posto i rakija će biti i dalje fina.

Za liker od oraha trebate narezati 12 zelenih oraha. Potreban je štapić cimeta, 6 klinčića, prstohvat muškatnog cvijeta i jedna litra rakije. Sve pomiješajte i čuvajte četiri dana na toplom. Nakon toga u malo vode, otopite šećer u sirup pa dolijte u liker. Nakon toga liker ocijedite, pustite da ohladi i prelijte u boce i čuvajte na hladnom mjestu.

Rakiju s malinama možete pripremiti tako da u veliku bocu stavite 250 g malina, 250 g kandiranog šećera i jednu litru rakije od žitarica. Pustite da sve stoji 4 tjedna i nakon toga sve prelijte u boce. Po istom postupku možete napraviti rakiju s ribizom i kupinama.

U videu vam donosimo recept za liker od borovnica!

U kući je uvijek dobro imati malo rakije travarice ili nekog likera s travama jer vam možda mogu zatrebati za ublažavanje tegoba. Primjerice, paprena metvica u likeru će vam potaknuti probavu, a ružmarin vratiti energiju.

Ako želite napraviti rakiju od oraha, prvo zgnječite pola kile nezrelih zelenih oraha. Stavite ih u bocu širokog grla i prelijte sa pola litre čistog alkohola. Pustite da stoji 6 tjedana i nakon toga ocijedite talog. U jednoj četvrtini litre vode otopite jednu kilu šećera i zajedno s pola litre 50% alkohola dodajte ekstraktu od oraha. Dobro pomiješajte da se sve poveže i nakon toga prelijte u boce i držite na tamnom mjestu

Liker od klekovače će vam pomoći smiriti trbuh ako ste se prejeli, a u slučaju gripe će isto pomoći za jačanje imuniteta. Radi se kao rakija od trnjina kojima se plodovi ne moraju prethodno zamrzavati.

Autor: S .G., Foto: Mariyana Misaleva/Shutterstock