Kako napraviti kompot od voća

kompot

Kompot je konzervirano voće koje se tradicionalno priprema u šećernoj otopini. Dobiva se ukuhavanjem voća u rijetkoj šećernoj otopini. Obično se za ukuhavanje i pripremu voća u staklenkama koristi jedan kilogram voća te 5 dekagrama šećera na jedan decilitar vode. Naravno da postoje varijacije šećera, a obično se zna da se za nešto kiselije voće koristi više šećera. Također, postoje oni koji ne vole jako slatke kompote pa se u tom slučaju koristi manje šećera.

Prilikom pripreme kompota, šećer se može kuhati s voćem ili se voće na kraju samo može posipati sitnim šećerom. Preporučuje se uvijek onaj sitniji kako bi se bolje otopio i ne bi se osjetio u kompotu. Staklenke valja zatvoriti pergament papirom pa potom sterilizirati.

Svako voće je različite slatkoće pa prema toma zahtijeva i različite količine šećera. Za nedovoljno slatko voće morat ćete upotrijebiti puno više šećera nego za ono koje je jače slatkoće. S obzirom na to, za jagodičasto voće i za trešnje bit će potrebno na jednu litru vode oko 250 grama šećera, za brusnice, kupine i ribiz oko 750 grama šećera, a za dunje i jabuke do 50 grama šećera. Jedna litra vode bit će dovoljna za otprilike osam staklenki od tri decilitara.

Za pripremu najboljeg kompota upotrijebite samo svježe sezonsko voće jer jedino je ono sočno i slatko pa ga samim time ni ne trebate puno zaslađivati. Kompot možete napraviti i od više vrsta voća, a ako kombinirate meko i tvrdo voće, prvo kuhajte ono kojemu treba duže da se skuha.

Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremaju se s košticama i ljuskom, a marelice i breskve, bez ljuske i koštica. Kruške i dunje ogulite i uklonite im koštice. Da voće koje gulite ne bi pocrnjelo, stavite ga u otopinu vode i limunske kiseline. Na jednu litru vode stavite na vrh noža limunske kiseline. Da biste marelice i breskve lakše ogulili, složite ih na cjediljku i uronite u kipuću vodu. Ostavite ih u vodi 5 do 10 minuta, zatim odmah gulite.

Ako pripremate kompot koji ćete odmah jesti, zakuhajte do ključanja vodu, šećer i limunov sok. Na jednu šalicu vode dodajte pola šalice šećera i dvije žličice iscijeđenog limunovog soka. Dodajte voće i kuhajte dok ne postane posve mekano, odnosno dok se ne počne raspadati. U tom slučaju primijetit ćete da je i sok malo gušći te da više nalikuje na sirup.

Kompot od jabuka

Za jedan kilogram jabuka bit će vam potrebno pola litre vode, 50 grama šećera, pola limuna, štapić cimeta i jedan vanilin šećer. Jabuke ogulite te ih narežite na malene kriške. Uklonite sjemenke pa ih stavite kuhati u vruću vodu. Dodajte preostale sastojke, odnosno šećer, cimet, limunov sok i vanilin šećer. Kuhajte 15-ak minuta, ali pred kraj kuhanja budite oprezni da se jabuke ne prekuhaju. Poslužite dok se malo rashladi.

Kompot od suhih šljiva i jabuka

Uzmite tri neoguljene organske jabuke pa ih narežite na kocke i stavite u litru vode s vanilin šećerom. Kuhajte ih 15-ak minuta pa dodajte desetak suhih šljiva, limunovu i narančinu koricu i njihove sokove, malo cimeta i meda. Kuhajte još pet minuta pa poslužite dok je toplo. Ovo je odlična kombinacija za mirisni doručak, a možete dodati još malo zobenih pahuljica. Ako imate problema s probavom, jedite nekoliko puta tjedno jer ova kombinacija voća odlično djeluje na probavu.

Konzervirano voće

Sirup za kompot

Sirup za kompot se priprema od šećera i vode. Koliko ćete šećera staviti na 1 litru vode zavisi o slatkoći samog voća. Uobičajeni su ovi omjeri: na 1 litru vode ide oko 30 dekagrama šećera, na 1 litru vode ide oko 50 dekagrama šećera i na 1 litru vode ide 1 kilogram šećera. Količina sirupa koji se stavlja u specijalne staklenke za kompot je oko 3 decilitara.

Kompot od krušaka

Zdrave, ne premekane kruške očistite, ogulite i razrežite, na pola ako su manje ili na četiri dijela ako su veće. Uklonite im koštice i ostatak cvijeta. Odmah nakon čišćenja stavljajte ih u hladnu vodu kojoj ste dodali limunske kiseline. Očišćene kruške dobro ocijedite i složite u staklenke. U staklenke nalijte prokuhanu i mlaku otopinu šećera i vode. Na 1 litru vode stavite 25 dekagrama šećera. Staklenke zatvorite, obrišite i kuhajte u pari oko pola sata na 90 stupnjeva.

Kompot od bresaka i kompot od marelica

Zrele i tvrde plodove ogulite, prepolovite i uklonite im koštice. Polovice bresaka ili marelica složite u čiste staklenke i prelijte kuhanim i ohlađenim sirupom. Na 1 litru  vode stavite 25 do 50 dekagrama šećera. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 90 stupnjeva. Ohlađene staklenke stavite na hladno mjesto.

Kompot od marelica

Kompot od šljiva

Zrele i tvrde plodove šljiva operite, uklonite im peteljke i nabodite iglom. Stavite ih u staklenke, dodajte malo klinčića i cimeta u štapiću. Voće prelijte prokuhanim i ohlađenim sirupom. Na 1 litru vode stavite 25 do 50 dekagrama šećera. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 90 stupnjeva.

Kompot od trešanja i kompot od višanja

Zrele zdrave i tvrde plodove operite, uklonite im peteljke i složite u staklenke. Dodajte malo klinčića i cimeta i prelijte prokuhanim i ohlađenim sirupom. Za pripremu kompota od trešanja na 1 litru vode stavite 25 do 50 dekagrama šećera, a za kompot od višanja na 1 litru vode 60 do 70 dekagrama šećera. Staklenke zatvorite i kuhajte u pari 10 minuta na 90 stupnjeva.

Kompot od grožđa

Svježe zdrave i tvrde grozdove operite i dobro ocijedite. Grozdove razlomite u male grozdiće po 2 do 3 zrna u jednom. Nemojte otkidati bobice od stapke. Grozdiće složite u čiste staklenke i prelijte prokuhanim i rashlađenim sirupom. Na 1 litru vode stavite 50 dekagrama šećera. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 10 do 15 minuta na stupnjeva.

Kompot od jagoda

Zdrave i zrele jagode očistite, brzo operite i dobro ocijedite. U čiste staklenke složite red jagoda, red šećera i tako dok ne potrošite sve jagode. Posljednji red treba biti šećer. Na 1 kilogram jagoda stavite 30 dekagrama šećera. Jagode ostavite do drugog dana da se slegnu, a onda staklenke do kraja napunite jagodama i šećerom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte na laganoj vatri od 75 stupnjeva od 10 do 15 minuta.

Miješani kompot (šljive, maline, višnje, marelice…)

Uzmite tri kilograma miješanog voća po želji, operite ga i očistite. Koristite li breskve, morat ćete ih i oguliti. Prokuhajte vodu sa šećerom pa punite staklenke voćem i prokuhanom vodom i šećerom te dobro poklopite. Trebat će vam jedna veća posuda u koju ćete staviti kuhinjske krpe i na njih staklenke. Napunite je vodom i stavite na lganu vatru. Nakon što voda provrije, kuhajte još 15-ak minuta pa ostavite da se ohladi u posudi. Nakon toga, staklenke dobro obrišite pa ih pospremite u smočnicu.

Kompote možete obogatiti raznim ljekovitim začinima. Pripremate li kompot od krušaka ili jabuka dodajte malo cimeta dok će breskvama i bobičastom voću najbolje odgovarati metvica. Kompot od dunje najbolje se slaže s klinčićem, a bosiljak i lavanda bit će odličan izbor za miješane kompote. Kompote od jesenskih plodova obogatite kardamom, klinčićem i muškatnim oraščićem.

Nekada, u doba naših baka, kompot se redovito pripremao i posluživao za desert nakon ručka. Kuhao se svjež odmah u sezoni ili se pripremala zimnica. Danas je on pomalo nestao s jelovnika, ali to nije razlog da ga ni vi ne pripremate. Umjesto da vi i vaša obitelj jedete slatkiše prepune masnoća, šećera i raznih aditiva, poslužite ukusne i zdrave, voćne kompote. Posebice u ljetnim i jesenskim mjesecima kada je izbor voća velik pa možete kombinirati i razne vrste voća.

Autor: M.L., Foto:zeffiro/freeimages