Rak testisa – kako ga prepoznati


Rak testisa je prije svega bolest koja se razvija u području testisa, gdje dolazi do pojave zločudnih stanica. One se mogu pojaviti u jednom, ili u oba testisa. Testisi su muške spolne žlijezde koje proizvode spermu i glavni su izvor testosterona.

Muškarac u bolnici, Foto: Blaj Gabriel/Shutterstock

Taj poznati hormon zaslužan je za razvoj reproduktivnih organa i drugih muških fizičkih karakteristika. Nalaze se ispod muškog spolnog organa u obliku vrečice koju možemo nazvati skrotum.

Brojni znanstvenici pokušali su ustvrditi razlog zašto uopće dolazi do takve vrste raka. Pokazalo se kako svi oni muškarci kod kojih nije došlo do spuštanja testisa zasigurno spadaju u malo rizičniju skupinu.

Najčešći simptom je bezbolno povećanje jednog testisa. Riječ je o stvaranju čvrste nabrekline koja može biti velika od pet do deset milimetara, ali i znatno veća. Ako se tumor ne uoči, on počinje intenzivno rasti i za posljedicu ima stvaranje mase koja može uzrokovati i bol.

No, tumor može rasti i u unutrašnjosti testisa bez ikakvih simptoma. Njega se može napipati tek kada započne rasti prema vanjskoj ovojnici testisa. Muškarci mlađe dobi trebaju posjetiti liječnika ako primijete bilo kakvu bol.

Isto tako ako osjete čudan osjećaj poput zatezanja testisa, oteklinu, ali i ako osjećaju bol prilikom ejakulacije i primijete krv u spermi. Zahvaćeni testis može biti uvećan i do tri puta u odnosu na zdrav testis koji se počinje smanjivati zbog slabijeg dotoka krvi.

No, nije rijetkost da se kod mlađih muškaraca javlja čitavi niz različitih simptoma. Bolovi u leđima, donjem dijelu abdomena i drugim ekstremitetima, znaju biti naznake uznapredovalog raka testisa.

[plista_widget]?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *