Nekoliko vrsta bodova

pletenje

REBRASTI BOD: 1 se očica plete pravo, 1 očica krivo. Ima raznih vrsta rebrastih bodova: na primjer, 2 očice pravo, 2 očice krivo, 4 očice pravo, 4 očice krivo, 5 očica pravo, 2 očice krivo itd.

Dakle, uvijek jednak broj pravih i krivih očica koje se izmjenjuju ili nejednolik broj, već prema tome želite li da se izmjenjuju uvijek ista rebra ili šira i uža.

RIŽIN BOD: 1 igla se plete tako da se izmjenjuju l prava i 1 kriva očica. Na slijedećoj igli raspored je suprotan: gdje je bila prava, dolazi kriva i obratno.

PČELINJE SAĆE: 1. red: pravo; 2. red: 2 očice zajedno, ostavlja se nit na igli i prebacuje neopletena očica s lijeve na desnu iglu. Nastavlja se plesti na ovaj način kroz cijelu iglu, odnosno red; 3. red: (prava strana pletiva) 2 očice pravo, prebacite s prethodne igle prebačenu nit na desnu iglu, pletite slijedeće 2 očice, ponovno prebacite nit i nastavite tako plesti kroz cijeli red 4. red: plete se kao 2. red, a 5. red kao 3. red itd.

Treba pripaziti na to da su na krivim iglama 2 očice koje se pletu zajedno – one koje su najbliže. Dovoljno je isplesti samo nekoliko redova da bi se vidj elo je li bod uspio. Očice se ne smiju natezati.

ENGLESKI BOD: nanižite paran broj očica. Najprije na iglu prebacite 1 neopletenu očicu, onda prebacite nit vune naprijed, zatim 1 neopletena očica, a nit vune ovijte oko igle. Dvije slijedeće očice pletite krivo. Opet 1 neopletena očica na desnoj igli, ovijte nit vune oko igle i ponovno pletite krivo 2 očice zajedno.

Engleski bod nalikuje nizovima kolona koje se izdvajaju iznad udubljenja postignutog pomoću 2 zajedno pletene očice.

Foto: drohn/Shutterstock