Kada reći poslodavcu za trudnoću

razgovor o trudnoći

Ne možete čuvati trudnoću u tajnosti zauvijek. Kao znak dobre volje, prvi kolega koji bi trebao saznati je vaš šef. Ako to čuje od nekog drugog, vaš poslodavac može se osjećati izdano, zatečeno te kao da mu ne vjerujete. Zato razgovarajte s njim licem u lice, a ne putem e-maila ili telefona.

Zakažite sastanak sa svojim šefom. Uđite u ured uzdignute glave, s pozitivnim stavom, uvijek profesionalni, smireni i spremni na otvoreni razgovor. Ako pristupate razgovoru optimistično, veća je i vjerojatnost da će proći dobro. Imajte na umu da vaša trudnoća utječe na vaš posao.

Poslodavac može biti vrlo sretan zbog vas na osobnoj razini, ali realno gledano iz njegovog ugla, vaša trudnoća je potencijalni problem. Stoga kako biste ublažili udarac i umirili poslodavca, pokažite da ste već razmišljali o načinima kako smanjiti utjecaj vaše odsutnosti. To može biti primopredaja plana, priručnik ili neki oblik uputa, osposobljavanje kolege da vas zamjeni i sl. Time pokazujete da vam je stalo do posla i ulažete u budućnost vašeg povratka nakon porodiljnog dopusta.

Ako se ne planirate vratiti na posao, i to je vaše pravo, ali to svakako naglasite vašem šefu. Razgovor možda neće proći glatko, osobito ako je to prvo iskustvo vašeg poslodavca s trudnim zaposlenikom. Ipak, vi niste za to krivi i nemojte to nikad pomisliti.

Upoznajte svoja prava prije razgovora sa šefom. Ne, poslodavac vam ne može dati otkaz samo zato što ste u drugom stanju. Ako to pokuša, nemojte to dozvoliti. Službeno, imate pravo ne reći svom poslodavcu da ste trudni do 15. tjedna prije nego što želite porodiljni dopust. Ipak, kako biste se osigurali, najbolje je na razgovor doći s pripremljenom pisanom obavijesti o vašoj trudnoći. Pisani trag u slučaju otkaza možete iskoristiti i na sudu.

Većina žena neće obaviti razgovor prije prvih 12 tjedana trudnoće, dok još postoje šanse za pobačaj. No, ako radite u opasnim uvjetima, primjerice s kemikalijama ili obavljate teže fizičke poslove, odmah obavijestite poslodavca i posavjetujte se s liječnikom. Vaš liječnik može vam objasniti kako funkcionira čuvanje trudnoće. Nemojte se ispričavati zbog svoje trudnoće, ali nemojte i od sebe raditi žrtvu. Naravno, tražite stolicu, ako vaš posao zahtjeva dugo stajanje na nogama, ali nemojte se izvlačiti od drugih obaveza. Vaši kolege neće biti oduševljeni ako ih se dodatno zatrpava poslom zbog vaše trudnoće.

Kako god prošao razgovor, ostanite profesionalni do porodiljnog dopusta, ne dozvolite da vas se diskriminira zbog trudnoće. Zapamtite vaše radno mjesto je zakonom zaštićeno i takvo će i ostati. Uostalom, čeka vas radosno i uzbudljivo razdoblje života, a to vam niti jedan poslodavac ne može oduzeti.

Autor: S.K., Foto: auremar/Shutterstock