Zbog čega je dobra arnika

zbog čega je dobra arnika

Arnika je planinska biljka slična tratinčici s prekrasnim cvjetovima koji sadrže otrovne spojeve. Zbog njih može doći do trajnog oštećenja srca ili povećanja krvnog tlaka. Zbog toga se nikad ne uzima oralno dok je za vanjsku primjenu jedna od popularnijih biljki. Otkrijte zbog čega je dobra arnika.

Postoji više razloga zbog čega je dobra arnika. Mnogi ju koriste kad su u pitanju bolovi u nogama, sindrom karpalnog tunela te modrice.

Arniku ili brđanku (nekima je poznata i pod tim imenom) možete nabaviti u obliku kreme, gela, masti te tinkture. Želite li iskoristiti njezine prednosti najbolje je u šalicu vruće vode staviti dvije male žlice arnike. Treba pričekati da se čaj ohladi, umočiti čistu krpu i potom prisloniti na bolno mjesto.

Želite li znati kako liječiti uganuće zgloba ili druge neku drugu sportsku ozljedu, pomoći će arnika jer je kao stvorena za ublažavanje uganuća. Isto tako je učinkovita kad su u pitanju bolna stopala.

Potrebno je kupku u koju ste odlučili umočiti noge dodati nekoliko tinkture arnike. Ubrzo ćete osjetiti olakšanje jer će doći do boljeg rada cirkulacije. Dokazano je da ova ljekovita biljka pomaže poboljšati cirkulaciju.

Odlična je i za liječenje modrica koje uklanja tako što pomaže tijelu da ponovno upije krv koja se skupila u tkivu. Tinktura ili krema sadrži od 5 do 25% ekstrakta biljke, a nanosi se nekoliko puta na dan kako bi se smanjilo oticanje i bol.

Želite li ju koristiti u obliku tinkture, pomiješajte jedan dio tinkture s 3 do 10 dijelova vode. Nakon što ste dobili odgovarajuću smjesu, umočite čistu krpu i prislonite na modricu.

U samoj biljci se nalaze dva spoja, dihidrohelenalin i helenalin, a koji djeluju protuupalno i analgetički kad se upijaju u kožu. Savjetuje se uzimati 2 tablete homeopatskog pripravka ubrzo nakon udarca, kako bi se smanjila mogućnost nastanka modrice. Potrebno je pridržavati se uputa koji se nalaze na svakom omotu.

Iako se na većinu ljekovitih biljki gleda kao na bezopasnu metodu liječenja i ovdje postoje opasnosti. Ukoliko postoji alergija na helenalin, kemijska tvar koja se nalazi u biljci, redovita upotreba arnike uzrokovat će dermatitis. Ako ste alergični na bilo koju biljku iz porodice glavočika, nažalost morate izbjegavati i brđanku jer se radi o članu iste porodice.

Treba biti jasno kako arniku nikad ne treba uzimati oralno jer je otrovna, osim ako se ne radi dovoljno razrijeđenoj tekućini u obliku homeopatskog lijeka. Ako niste sigurni raspitajte se kod liječnika i donesite najbolju odluku za svoje zdravlje.

Autor: S.Š., Foto: Kora27/Wikimedia Commons