Nakupine kolesterola oko očiju

nakupine kolesterola oko očiju

Ispod očiju se ponekad mogu pojaviti male žute izbočine koje su nalik prištićima, ali koje se ne mogu istisnuti kao prištići. Te male žute izbočine su zapravo nakupine kolesterola, a mogu nastati ispod očiju ili na gornjim kapcima, ali i na početku obraza. Nakupine kolesterola oko očiju ponekad su znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kolesterol je bezopasan za zdravlje, ali većini ljudi smeta zbog estetskih razloga. Nakupine kolesterola nastaju oko očiju u obliku malih izraslina, a nalik su žućkastim sitnim prištićima. Ono što je kod njih specifično je da mogu zauvijek ostati na mjestima na kojima su se pojavile.

Radi se zapravo o nakupinama masnoća koje su čvrste ili mekane, a mogu se pojaviti i kod mlađih osoba. Najčešće se pojavljuju kod osoba koje pate od dijabetesa, povišenog kolesterola ili ciroze jetre.

Isto tako se mogu pojaviti kod osoba od 40 do 60 godina starosti i to uglavnom zbog povišene razine lošeg kolesterola u krvi. Do nakupine kolesterola na licu može doći zbog dijabetesa, lošeg funkcioniranja jetre, genetske predispozicije i drugih zdravstvenih problema.

Važno je znati kako se riješiti lošeg kolesterola, a ako osoba primijeti čestu pojavu takvih nakupina trebala bi napraviti određene zdravstvene pretrage i posjetiti liječnika.

Nakupine kolesterola osim estetskih problema ne bi trebale predstavljati teškoće, jer nisu bolne. Samo u rijetkim slučajevima nakupine kolesterola mogu biti iznimno velike, pa mogu stvarati poteškoće s otvaranjem kapka i imati loš utjecaj na vid.

Ono što je dobro kod ove vrste nakupina je što mogu ukazati na opasnost od ateroskleroze ili kao što su problemi s krvnim žilama.

S obzirom da je područje na kojem se pojavljuju osjetljivo, nakupine se ne smiju uklanjati operativnim putem jer mogu nastati veći ožiljci. Jedna od manje riskantnih metoda za njihovo uklanjanje je laser.

Ukoliko su nakupine kolesterola rezultat nekog određenog zdravstvenog stanja, treba odrediti problem koji je uopće utjecao na stvaranje izraslina.

Izrasline se mogu ukloniti i uz mnoge prirodne načine. Neki od prirodnih načina su jabučni ocat, kora banane, češnjak i ricinusovo ulje.

Jabučni ocat treba namočiti na vaticu te ju prisloniti na zahvaćeno područje na kojem vaticu treba držati oko pola sata. Zatim tretirano područje treba isprati mlakom vodom. Postupak je potrebno ponavljati nekoliko puta na dan. Ako imate osjetljivu kožu, ocat razrijedite s malo vode. Budite uporni rezultati će uslijediti.

Autor: A.Z., Foto: Kurhan/Shutterstock