Čaj od koprive

čaj od koprive

Biljka kopriva je važna za očuvanje zdravlja. Radi se o ljekovitoj biljci neosjetljivoj na niske i visoke temperature. Iako nije zahtjevna biljka, potrebna joj je vlaga zbog čega je nema u sušnim krajevima. Može se iskoristiti na više načina pa tako i u obliku ljekovitog napitka. Saznajte što sve pomaže izliječiti čaj od koprive te kako ga skuhati.

Njezina stabljika raste tijekom cijele godine. Listovi su neugledni i pokriveni žarnicama zbog čega tijekom kontakta dolazi do crvenila na koži kao i osjećaja žarenja.

Čaj od koprive kao lijek

Kopriva se već duže vrijeme koristi kao lijek čija je glavna svrha liječenje masnica i reumatskih bolova. Pored toga što se smatra jednim od popularnijih prirodnih lijekova, kopriva je namirnica koja se može iskoristiti za pripremu raznih jela i ukusnih napitaka.

Zbog velike količine minerala, čaj od koprive će pomoći ukloniti negativne bakterije iz organizma, što u prijevodu znači da uz pomoć minerala ljudsko tijelo razgrađuje sokove unesene pomoću hrane.

Unutar ljekovitog napitka nalazi se još jedan važan mineral, a to je kalcij koji pomaže sačuvati zube i održati zdravlje kostiju. Zbog toga je najvažniji djeci gdje se kosti i zglobovi još uvijek razvijaju. Djelotvoran je kod probavnih smetnji, menstrualnih bolova i neugodnih glavobolja.

Čaj pomaže poboljšati protok krvi te očistiti žile u organizmu. Ako imate probleme s krvožilnim sustavom ili bolujete od anemije, trebali bi razmisliti da koprivu uvrstite u životne navike. Pored toga što smanjuje rizik od dijabetesa, pozitivno djeluje na krvne žile, gušteraču, povećava broj krvnih stanica te smanjuje razinu šećera i kolesterola.

Radi se o prirodnom lijeku koji će pomoći kod alergije, nesanice, tuberkuloze, problema sa zglobovima i mišićima te astme. Ne samo što pomaže izliječiti brojne bolesti, isto tako će pridonijeti vanjskoj ljepoti. Dobar je za kožne bolesti, uklanja akne i pruža koži željeni sjaj.

Priprema čaja od koprive

Želite li iskoristiti sve prednosti koje pruža kopriva, dobro je znati kako skuhati čaj. Ukoliko ste odlučili upotrijebiti svježe listove koprive, potrebno je usitniti oko 45 g listova te ih kuhati 10 minuta u 1 l vode. Listove potom ostavite da odstoje između 6 i 8 sati.

Ako ste se odlučili za sušene listove njih ćete pripremiti tako što ćete ih staviti u vruću vodu te ostaviti najviše 15 minuta.

Ukoliko ste se odlučili za filtar vrećicu, važno je da ju izvadite nakon 2 do 3 minute nakon čega će napitak biti spreman.

Recept od koprive

Kopriva je ljekovita biljka koja ima dovoljno C vitamina te željeza. Budući da pomaže očistiti organizam i riješiti probavne smetnje, jasno je koliko je potrebno uvrstiti ju u svakodnevni život.

Dok će se neki odlučiti za čaj, drugi će se okušati u pripremi raznih jela s koprivom kao što je juha od koprive.

Želite se zdravo hraniti? To nije problem ako se odlučite za koprivu kao glavnu namirnicu. Da bi mogli napraviti juhu potrebni su vam sastojci:

  • 400 g mlade koprive
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 režanj češnjaka
  • sol
  • maslinovo ulje

Prije nego primite listove navucite rukavice i zaštitite ruke te ih očistite i usitnite. Nakon toga zagrijte vodu, dodajte sol i malo maslinovog ulja. U vodu dodajte češnjak koji ste prethodno usitnili te listove i ostavite ih da se kuhaju nekoliko minuta. Kada je kopriva dovoljno omekšala dodajte kiselog vrhnja i potom štapnim mikserom napravite kompaktnu smjesu.

Sastavite popis ljekovitih namirnica i okrenite se zdravim životnim navikama koje će vam pomoći da se bolje osjećate.

D.Š.  Foto: NataliTerr/Shutterstock