Zašto je važno kretanje

trčanje po traci

Kod svake dijete je potrebno voditi računa i o kretanju, posebno o hodanju. Karakteristično je za velik broj žena, baš između četrdesete i pedesete godine, a to su one kojima je najviše stalo da smršave, da se premalo kreću i da ne gimnasticiraju.

Dijeta podrazumijeva velike promjene u životu za koje čovjek mora biti spreman. Kako bi rezultat na kraju bio pozitivan važno ja da ste čvrstog karaktera i da vjerujete u svoje mogućnosti. Bilo bi dobro izbjeći postavljanje nerealnih ciljeva zbog kojih ćete izgubiti volju već na samom početku.

Osim posebne prehrane koja je dio svake dijete važno je da se krećete što više. Jedini je način da se zadrži napetost mišića i uspješno utroše suvišne kalorije – svakog dana vježbati u trajanju od deset, petnaest ili dvadeset minuta.

Nije važno za koju ste se aktivnost odlučili važno je da se svaki dan nakon posla odlučite umjesto za sjedenje ispred televizora, za šetnje po naselju ili odlazak u neku od teretana.

Nošenje teških torbi potrebnih za kućanstvo, nipošto ne nadoknađuje nekoliko minuta izvođenja vježbi za disanje ili razgibavanje. Umor što ga osjećamo nakon gimnastike zdrav je umor, dok se umor što ga koji put uzrokuje svakodnevni život osjeća kao psihička napetost.

Nije lagano početi s gimnasticiranjem kojim se žena prestala baviti još u mladosti. Ali ako počne vježbati sama, a ne pod kontrolom, mora to raditi pažljivo, ne naprežući se pretjerano. Na početku valja posebno paziti na umjerene pokrete, posebno ako je u pitanju vježbanje kralježnice.

Želja za hranom često je samo loša navika. Debljina je preteča mnogih opasnih bolesti i svaki suvišan kilogram povećava smrtnost za 2 %, u odnosu na osobe s normalnom težinom.

Ali, nije dovoljno skinuti suvišne kilograme pa se vratiti na stari način prehrane. Treba zauvijek odbaciti loše navike u prehrani. Važno je da kad jednom počnete s promjenama nastavite i dalje te izbjegavate sve one ono što vas je prije mamilo na grijeh.

Foto: Aleksandr Markin/Shutterstock