Kako izračunati kalorije

izračun kalorija

Jeste li odlučili promijeniti svoje prehrambene navike i izgubiti višak kilograma? Ako je tako onda je vrijeme da što prije napravite plan djelovanja kako bi brzo došli do željenih rezultata. Teško je bilo što učiniti ako prije toga niste dobro razmislili.

Kao i kod drugih stvari tako je i ovdje važno imati sve unaprijed pripremljeno (ukoliko je to moguće) jer samo s glavom i repom možete znati kamo se krećete i kolika je brzina uz pomoć koje se promjene događaju.

Što podrazumijeva plan? Važno je napraviti tablicu (ako vam je tako lakše) u koju ćete uvrstiti sve namirnice koje mislite konzumirati i za svaku napisati točan izračun kalorija. Samo ćete tako znati koliko čega smijete pojesti, a da se to ne odrazi negativno na vaš pokušaj da smršavite. Pored plana ne trebate zaboraviti na vaganje krajem svakog tjedna kako bi mogli znati koliko ste točno napredovali i ide li sve u željenom smjeru.

Za plan prehrane vam mogu pomoći mnogi stručnjaci koji su već radili planove za poseban režim prehrane. Zahvaljujući ovakvom načinu djelovanja bit ćete svjesniji situacije u kojoj se nalazite. Ono što prvo trebate napraviti je u plan unijeti broj kalorija koje ste danas konzumirali, a nakon toga napraviti program djelovanja koji će vam olakšati snalaženje.

Pratite cijelo vrijeme situaciju i budite usredotočeni jer samo tako možete znati treba li možda unos kalorija povećati kada su u pitanju namirnice koje obiluju proteinima, vlaknima ili vitaminima.

Za zdravu i uravnoteženu prehranu su važni proteini. Na dan vam je potrebno oko 0,8 g proteina po kg koji dolaze iz namirnica životinjskog podrijetla. Pazite da se u izračunu ne nalaze namirnice koje uključuju voće i povrće.

Kada ste procijenili količinu proteina koja vam treba, vrijeme je da se osvrnete na ugljikohidrate, vlakna i masti. Količina vlakana na dan bi trebala biti oko 30 g, a unos masti ne bi trebao biti iznad 50 g.

Pazite da svaki dan imate između 5 i 7 umjerenih obroka pomoću kojih ćete u svoj organizam unijeti sve što mu treba. Osim računanja kalorija ne zaboravite i na vježbanje. Redovni treninzi ili možda šetnje po naselju bit će još jedan od faktora koji će pomoći prilikom gubitka kilograma.

Autor: S.Š., Foto: laola/Shutterstock