Vježbe protiv glavobolje

vjezbe za rjesavanje glavobolje

Zbog psihičkog stresa, nerijetko nam se kao posljedica može javiti glavobolja. No znajte, glavobolja je simptom, a ne bolesti i jednostavnim vježbama koje se temelje na jogi možete opustiti napete mišiće i time ublažiti glavobolju.

Petominutna tehnika opuštanja

Lezite na leđa na čvrstu podlogu, a ispod vrata stavite jastučić ako vam je tako udobnije. Kako biste smanjili razmak između donjeg dijela kralježnice i poda, podignite koljena prema prsima, a onda ih polako spuštajte, klizeći stopalima po podu. Raširite noge tako da udaljenost između stopala bude 20-30 cm, a ruke neka leže oko 40 cm od trupa, dlanova okrenutih prema gore.
Sklopite oči.

Usredotočite se na tijelo i disanje. Dok dišete, budite svjesni kretanja trbuha dok se podiže i spušta. Polako nastavite udisati i izdisati, a misli usredotočite na to kakav je osjećaj kad vam zrak ispunjava pluća i kako vam se trbuh širi sa svakim udisajem. Osjetite kako vam se trbuh opušta i tone dok izdišete i zamislite da vam cijelo tijelo tone u pod. Kako dalje budete izvodili ovu vježbu, osjećat ćete povećanu opuštenost dok izdišete i lakoću i energije dok udišete.

Kotrljanje vrata

Ovu vježbu ne izvodite ako imate bolove ili neke druge tegobe u vratu.

1. Spustite se na sve četiri i ruke položite ravno na pod ispod ramena.

2. Savijajte ruke dok vam vrh glave ne dotakne tlo, a onda dok izdišete, blago zakotrljajte glavu prema naprijed. Prestanite kad osjetite blago zatezanje u stražnjem dijelu vrata i tako ostanite nekoliko sekundi.

3. Dok udišete, polako zakotrljajte glavu na drugu stranu dok vam čelo ne dotakne pod. Ponavljajte niz polako dvadeset puta.

Akupresura za ublažavanje glavobolje

Stavite jednu ruku s prednje strane partnerove glave, a s drugim palcem pritišćite točku tik iza košćate izbočine uz vlasište iza uha. usmjeravajte blago pulsirajući pritisak palca prema oku približno dvije minute.

Stavite palac na točku između mišića sa strane i na stražnjoj strani vrata, tik ispod ruba lubanje. Kao i u prethodnom postupku, usmjeravajte pritisak palca prema oku na drugoj strani dvije minute. Ponovite oba postupka s druge strane glave.

Autor: S.G., Foto: Nickolya/Shutterstock