Problemi s očima

žena s bolovima

Kada bismo trebali izdvojiti najosjetljiviji organ, koji je k tome i izložen raznim vanjskim, nepovoljnim utjecajima, to bi bez razmišljanja bile oči. Izloženost vjetru, prašini i dugotrajnom radu na računalu ili čitanju su vjerojatno naša svakodnevica, koja itekako čini oči umornima i nadraženima.

Ljudi skloni alergijama, npr. peludna alergija, najjače simptome osjećaju upravo suzenjem očiju, što dovodi i do upale očne sluznice, tj. konjunktivitisa.

Za pomoć umornim očima učinkovita su ispiranja, oblozi i pakunzi koje možete pripremiti i sami kod kuće. Odlučite li se za osvježavajuće obloge bilo bi dobro kada bi pokušali s nekima od njih.

Za očne obloge dovoljno je natopiti jastučiće vate ili krpu u nerazrijeđen čaj. Ubrzo nakon stavljanja na oči osjetit ćete blagotvoran i opuštajući učinak. Najbolje je ovakve obloge napraviti od kadulje. Osim što pomaže premorenim očima, djeluje i protiv nastanka bora.

Obloge možete napraviti i od 10 g različka i isto toliko kokotca. Stavljate ih na oči isto uz pomoć jastučića vate ili krpe. A najbolje bi bilo da voda u koju stavljamo biljke bude izvorna ili destilirana, a ne vodovodna.

Očanica je biljka koja također može poslužiti kao lijek za upalu očnih spojnica, ječmenca i ozljede očiju. Čaj od očanice osim na oči, djeluje i tako što jača obrambeni sustav organizma.

Osim gore navedenim biljkama, svojim očima možemo pomoći i pomalo čudnim oblogom, a to je oblog od krumpirova pirea. To je stara kućna receptura koja se posebno preporučuje za upale vjeđa koje su neugodne i bolne.

Za pripravak ovakvog obloga potrebno vam je:

  • malo mlijeka
  • 1 vruć krumpir kuhan u ljusci
  • 1 žumanjak

Prvo se zagrije mlijeko, a krumpir zgnječi vilicom te potom promiješa sa žumanjcem i mlijekom u kašu. Nakon što ovakva kaša malo odstoji i ohladi se, namažete je na tkaninu za oblog i stavite preko zatvorenog oka.

Ispiranje očiju

Za premorene oči najbolje je napraviti pripravak za ispiranje na bazi peršina. Za ovo vam je potrebna samo šaka peršina i voda. Stavite vodu da prokuha. Peršin operite temeljite i prelijte kipućom vodom. Pripravak mora odstajati par sati, a zatim ga ocijedite.

Bilo bi najbolje da za ispiranje nabavite posebnu kadicu koja se može kupiti u ljekarni. Na kadicu napunjenu pripravkom se sagnete i pritisnete na oko. Nakon toga mašući glavom lijevo – desno oko se intenzivno ispere. Postupak je dobro ponavljati i do nekoliko puta dnevno kako bi se oči što bolje oporavile. Uz ove savjete vaši će problemi brzo biti samo dio prošlosti.

Autor: Tajana, Foto: lenetstan/Shutterstock