Klempave uši

klempave uši

Čovjek s klempavim ušima svakako je uočljiv. Zbog toga mu je često neugodno, a u osjetljivim školskim danima često je i predmet ruganja svojih vršnjaka. Nasreću, problem klempavosti može se riješiti jednostavim operativnim zahvatom.

Klempave uši zapravo su samo kozmetički defekt, koji ne ometa ni sluh ni funkciju slušanja, ali može uzrokovati teške emocionalne posljedice još od djetinjstva.

Klempave uši djetetu ne smetaju negdje do šeste godine života, pa ako želimo riješiti taj problem, najbolje je to napraviti negdje u toj dobi. Na taj način dijete neće imati klempave uši kada krene u školu, pa će izbjeći zadirkivanja kojima bi moglo biti izloženo zbog svojih ušiju.

Ima i odraslih koji žele riješiti problem klempavih ušiju i korigirati položaj ušnih školjki.

Od ovakve deformacije pati negdje oko 5% opće populacije. Smatra se da je uzrokuje genetika i da se prenosi s različito izraženom pojavnošću. U oko 60% osoba deformacija se nalazi u obiteljima.

Deformacija nije uvijek jednakog izgleda, može se pojaviti u mnogo različitih oblika, od jedva zamjetno povećanog kuta između ušne školjke i lubanje do školjki gotovo potpuno okomito postavljenih.

Osim deformacije položaja, ponekad mogu biti prisutne i deformacije oblika ili simetrije. Problem deformacije ušiju rješava se operativnim zahvatom. Prije zahvata nužno je da liječnik upozori pacijenta na mogućnosti i realna očekivanja, kao i na potrebu potpune suradnje.

Ovisno o veličini deformacije i operativnom pristupu, koji je danas sve više poštedan, više će se ili manje zahvaćati u tkivo ušne hrskavice.

U postoperativnom razdoblju treba, ako je preporučeno, nositi elastičnu traku cijeli dan i noć, sve dok ne nestanu otekline i krvni podljevi. Najopasnija komplikacija nakon operacije je upalni proces u ušnoj hrskavici.

Najveći broj osoba s klempavim ušima nakon operacije je zadovoljno svojim izgledom, uz osjećaj većeg samopouzdanja i slobode zbog nove mogućnosti izbora frizure i stila češljanja. Neki će se sporije naviknuti na promijenjeni izgled, a poneki ni tada neće biti zadovoljni, najčešće ako su imali kriva očekivanja.

Autor: Tajana, Foto: Rene Jansa/Shutterstock