Aromaterapija kod kuće

Aromaterapija kod kuće, Foto: discpicture/Shutterstock

Zbog svoje dobrobiti, aromaterapija je u posljednje vrijeme prepoznata i popularizirana. Popularnost može zahvaliti jednostavnosti i lakoći pribavljanja preparata. U aromaterapiji se koriste eterična ulja, destilirane esencijalne tvari izvučene iz biljaka, trava i stabala.

Aromaterapija, kako i samo ime govori, sastoji se od terapije mirisima. Mirise koji odgovaraju ljudima prilikom tjelesnih ili mentalnih stanja, tjeraju ljude da ih koriste. Postoje tri glavne vrste korištenja eteričnih ulja:

Eterična ulja u kupki – Napunite kadu toplom vodom i u nju dodajte 5-10 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja. Ulja korisno djeluju na vašu kožu i tijelo, dok vam mirisi opuštaju misli i um. Bitno je istaknuti kako ulje dodajte tek kad kadu napunite kako u međuvremenu ne bi isparilo.

Eterična ulja za masažu – odaberite željeno ulje, te 3-4 kapi smiješajte sa neutralnim baznim uljem, najčešće se koristi bademovo ulje. Ukoliko nemate sastojke koji vam trebaju, u mnogim trgovinama se nalaze već gotove smjese koje samo treba kupiti. Pri odabiru ulja pratite svoj instinkt i miris, ono koje vam se najviše sviđa će biti i najdjelotvornije za vas.

Eterična ulja u prostorijama – svoju sobu namirišite i uživajte u njoj. Slobodno se poslužite keramičkim plamenicima u koje dodate vode i ulje. Ispod pripalite noćnu svijeću i pričekajte da miris obuzme prostoriju. Pri ovom postupku se oslobađaju pare u zrak i stvaraju ga slađim. Ako nemate ovakvu posudicu, toplu vodu stavite u posudu i dodajte ulje.

Ukoliko niste sigurni koje ulje odabrati nudimo vam kratke opise ulja na tržištu. Kamilica se koristi za rješavanje glavobolja i tjeskoba, mandarina za probavne smetnje, eukaliptus za prehladu, a njoj pomaže i lavanda. ruža je dobra za liječenje depresije, čajevac za prištavost i herpese, a sandalovina za stres i njegu kože. Odaberite neki od ovih mirisa i prepustite se savršenom opuštanju u vlastitom domu.

Autor: M.T., Foto: discpicture/Shutterstock