Uspješna karijera i kako do nje

Uspješna karijera, Foto: Rynio Productions/Shutterstock

Želite li izgraditi uspješnu karijeru, trebat ćete ulagati u sebe i u svoje znanje. Naime, svatko tko želi napredovati u poslu i iz njega izvući samo najbolje, trebao bi svake dvije godine napraviti pregled svog napretka. Tada je bitno da budete strogi prema sebi i da ne pronalazite jeftina opravdanja za ono što niste postigli, a realno ste mogli.

Što je pošlo po krivu

Važno je da dobro razmislite što je pošlo po krivu i gdje ste točno pogriješili kako biste naučili na pogreškama i popravili ih. Jedino tako možete ići prema naprijed. No, nikada se ne uspoređujte s drugima, sa svojim kolegama ili šefovima. Koncentrirajte se sami na sebe. Što vi možete ponuditi? U čemu ste dobri i na čemu možete poraditi kako biste bili još bolji?

Dobri međuljudski odnosi na poslu

Tijekom vaše poslovne karijere prioritet vam uvijek mora biti održavanje dobrih međuljudskih odnosa u poslovnom okruženju. Nikada ne gledajte kolege podcjenjivački i ne uzdižite se. Možda ćete u nekoj situaciji trebati njihovu pomoć.

Iako se nalazite u poslovnom okruženju, vi s vašim kolegama provodite svaki dan najmanje osam sati dnevno. Oni su vam često kao druga obitelj. Potrudite ih se upoznati. Ne morate postati najbolji prijatelji, dovoljno da pokažete zanimanje za njih i ako vam se povjere da to zadržite za sebe. Posao ne može biti i nije zabava. Stvorite dobre radne uvjete, ali ne računajte niti ne pokušavajte stvoriti atmosferu jednaku onoj kada se nalazite sa svojim društvom.

Odgovornost na poslu

Uvijek i u svim prilikama budite pouzdani i odgovorni. Na vrijeme izvršite sve svoje obveze i zabušavajte. Iako se za vrijeme pauze i nakon radnog vremena možete slobodno družiti s kolegama, ipak postavite granicu između privatnog i poslovnog odnosa.

Na poslu nema mjesta za riječi “neću” i “ne znam”. Nikada vam neznanje ne smije biti opravdanje jer postoje razni servisi i platforme za učenje. Prije nego što kažete da nešto ne znate, pokušajte doći do rješenja. Isto vrijedi i za odbijanje radnih zadataka. Ako vam je šef povjerio zadatak, možda želi znati jeste li spremni za nove izazove i ima li mjesta za napredak. Suzdržite se od straha i prihvatite nove izazove.

Autor: M.L., Foto: Rynio Productions/Shutterstock