Poslovni uspjeh i karijera

Poslovni uspjeh, Foto: Viorel Sima/Shutterstock

Ako ste netom završili srednju školu ili fakultet i želite pronaći svoj posao iz snova te ostvariti zavidan poslovni uspjeh i karijeru, prije nego što ćete poslati tonu životopisa, dobro razmislite na kojem biste poslu najbolje funkcionirali. Nema ništa goreg nego naći se na poslu koji vam ne odgovara jer niste dobro proučili o kakvom je poslu riječ i što biste točno trebali raditi.

Individualan ili tim

Postoje ljudi koji bolje funkcioniraju kao individualci, dok neki bolje funkcioniraju u timu. Netko traži tvrtku u kojoj je atmosfera mirna i opuštena, dok je drugima izazov raditi pod stresom jer smatraju da tada najbolje funkcioniraju i da su najproduktivniji. U koju god skupinu vi spadali, uštedite si vrijeme i razmislite unaprijed što želite raditi.

Koji su vaši hobiji

U tome vam mogu pomoći i vaši hobiji. Razmislite o onom što volite, što vas potiče, o čemu maštate i uz što postajte kreativniji i bolji. Sve te aktivnosti koje obavljate sa smiješkom na licu, mogu vam pomoći da lakše dođete do posla iz svojih snova. U isto vrijeme saznat ćete i što sve ne želite raditi.

Talent, vještine, kvalitete

Sada na red dolaze vaši talenti, kvalitete i vještine. Sve ono za što ste sigurni da posjedujete, istaknite u pravi plan. Ne bi bilo loše niti da obavite neformalan razgovor s vašim prijateljima i obitelji te ih pitate za mišljenje koje su vaše pozitivne, a koje negativne strane.

Ured ili teren

Gdje biste točno željeli raditi? Biste li voljeli više obavljati poslove u uredu ili na terenu? Razmislite dobro o tome što vas ispunjava i što bi vas bacilo u depresiju. Koja sredina za vas djeluje totalno demotivirajuće?

I na kraju, što je za vas poslovni uspjeh? Znači li to dokazivanje pred obitelji, prijateljima, kolegama i pred šefom ili vam je važniji vaš osobni rast i uspjeh te zadovoljstvo onim što radite? Bitno je raditi na sebii znati što točno želite, jer samo tako ćete ostvariti poslovni uspjeh koji želite.

Autor: M.L., Foto: Viorel Sima/Shutterstock