Uši (gnjide) u kosi – kako ih se riješiti

Uši u kosi, Foto: Goodluz/Shutterstock

Uši su maleni, golom oku jedva primjetni, insekti, veličine 3 milimetara koji žive samo na vlasištu ljudi. Preživljavaju tako da se hranu krvlju domaćina, a do koje dolaze neprimjetnim ubodima. Ubodom ispuštaju i tekućinu koja dovodi do svrbeža vlasišta. Uz uši, veliki problem su i gnjide, odnosno jajašca iz kojih se izliježu uši. Gnjide se obično nalaze uz sam korijen kose, iza ušiju i u blizini vrata.

Uši nisu opasni nametnici, a zaraženost ušima se ne smatra bolešću. Najveći problem je svrbež i stvaranje ranica od češkanja, što je posebice nezgodno kod male djece. Naime, iako rijetko, u nekim slučajevima ranice se mogu inficirati.

Uši kod djece

Na tržištu postoje razni preparati i šamponi protiv ušiju. Budite oprezni, jer prečestom upotrebom možete izazvati osipe i oštetiti osjetljivo vlasište.

Za početak, ošišajte dijete na kratko. Bit će vam lakše očistiti sve uši i gnjide. Naime, čišćenje gnjida ide isključivo ručno, u tom slučaju ne pomaže šampon. Najbolje ćete ih očistiti češljem s uskim zupcima.

Kada ih se riješite, preporučuje se da još neko vrijeme provjeravate jesu li se pojavile. Budući da se izlegnu iz gnjida, uvijek postoji mogućnost da je neka zaostala.

Osim na čišćenje kose i vlasišta, orijentirajte se i na čišćenje kuće i auta. Potrebno je očistiti sva mjesta na kojima se dijete kreće.

Prirodna sredstva za čišćenje ušiju

Uši možete očistiti i bez agresivnih sredstava. Dodajte eterična ulja lavande, eukaliptusa, čajevca, metvice i klinčića u šampon ili izradite mješavinu koju ćete nanijeti na kosu i vlasište. Prije nego što počnete čistiti gnjide iz kose, isperite kosu u mješavini octa i limuna.

Prirodni sprej protiv ušiju

Sastojci:

  • 100 mililitara hidrolata lavande
  • 10 kapi eteričnog ulja čajevca
  • 13 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
  • 20 kapi eteričnog ulja lavande

dodajte eterična ulja u hidrolat, odnosno u staklenu bocu sa sprej pumpicom te sprejajte kosu i vlasište tri puta na dan. Prije korištenja, dobro promiješajte kako bi se sva ulja otopila u hidrolatu. Pazite da sprej ne dođe u dodir s očima ili licem.

Pojava ušiju kod djece najčešća je u vrtićkoj i školskoj dobi. Među djecom pronalaze plodno tlo, lako se šire i prenose. Ne morate paničariti ako primijetite da vaše dijete ima uši. One nisu opasne, jedino što ćete morati uložiti malo truda da ih se riješite.

Autor: M.L., Foto: Goodluz/Shutterstock