Savjeti za polaganje keramičkih pločica

uređivanje kupaone

Prije same kupovine keramičkih pločica morate izračunati koliko vam kvadrata treba te hoćete li pločice postavljati na zid ili na pod. Kvadratnu površinu ćete izračunati lako. Izmjerite širinu i visinu poda ili zida te ih pomnožite. Dobili ste kvadratne metre pločica koje su vam potrebne.

Danas je dostupan veliki izbor raznih keramičkih pločica, a velik je broj onih koji podne pločice lijepe i na zid. Bitno je samo da se ne zamijeni jer su podne pločice čvršće od zidnih. Pri kupnji keramičkih pločica važno je kupiti 10 posto više pločica, zbog rezanja pločica, ali i ako se koja slučajno razbije.

Prije postavljanja pločica, odredite i boju fuga. Pločice i fuge bi trebale biti u ravnoteži, iako ima sve više odstupanja kod uređenja prostora. Naime, na bijele pločice se postavlja tamno siva ili crna fuga, a sve to ovisi o uređenju interijera.

Kod postavljanja bočnih pločica pripazite na dimenzije. Preporučuje se da one budu široke barem kojim i polovina njihove širine. U slučaju da imate radijator na podu, potrebno je pločice odrezati na samoj sredini.

Kako biste lako, jednostavno i pravilno odrezali pločice, najbolje će vam odgovarati stroj za rezanje pločica. Pločice se zarežu na glaziranoj strani, a na donjoj se odvoje posebnim čekićem za keramičke pločice. Pločice od kamena se režu mokrim strojevima.

Nakon postavljanja pločica važno je započeti s fugiranjem na samoj sredini prostorije te nastaviti dalje prema njezinim krajevima. Za vrijeme fugiranja, krpicom mičite sloj mase za fugiranje, a na kraju obrišite površinu vlažnom krpom.

Uz spomenute korake polaganje keramičkih pločica možete obaviti i sami, bez trošenja novca na profesionalce. Slijedite korake i odradite odličan posao.

Autor: M.L., Foto: Benjamin Haas/Shutterstock