Kako pobijediti bezvoljnost ili apatiju

Bezvoljna djevojka, Foto: blanche/Shutterstock

Za vrijeme teških i složenih životnih situacija često se susrećemo s apatijom ili bezvoljnošću. Riječ je o osjećaju koji nam ne da krenuti naprijed, koji nas drži na istom mjestu, zbog kojeg nemamo snage krenuti naprijed. Nalazimo se u začaranom krugu u kojem ne nalazimo motivaciju za buđenje i odlazak na posao, nemamo definirane ciljeve koje bismo željeli ostvariti i sve nam se čini tako daleko i teško.

Vrijeme kod apatičnih ljudi nije problem. Oni ga često imaju na pretek, ali ne znaju ga iskoristiti. U slučaju da ste se i vi susreli sa svime navedenim, ne znači ako ste apatični, da ste i depresivni. Možda je razlog vaše apatije dosada i jednostavno se ne možete pokrenuti. Sve vam je ravno.

Simptomi apatije

Apatija se manifestira kroz dva simptoma. Prvi simptom znači da nemate jasno definirane ciljeve u životu ili radite na pogrešnim ciljevima koje ne možete ostvariti. Možda ste zaboravili što uistinu želite i čemu težite pa teško pronalazite motivaciju. Važno je da osvijestite svoje želje i ciljeve kako biste bili motivirani za dalje. Ono što je izrazito važno je to da ti ciljevi budu nešto što uistinu želite, što bi vas pokrenulo i dalo vam vjetra u leđa. Samo tako ćete dobiti motivaciju koja će vam pomoći da se pokrenete i učinite nešto za svoj život.

Pogrešni ciljevi

Razlog apatije mogu biti i pogrešno odabrani ciljevi na kojima ste počeli raditi kako biste zadovolji tuđe želje i potrebe. Možda ste otišli na razgovor za posao za mjesto na kojem ne želite raditi pa vam život više nema smisla. U ovakvim situacijama morate misliti na sebe. Recite ne obavljanju poslova za koje smatrate da vas ne bi ispunjavalo i pokretalo u životu. Radite na svojim snovima.

Neuspjeh nije prepreka

Ako ste dugo radili na projektu i sada ste došli do zida i ne vidite izlaz, mislite da se ne isplati više truditi dalje. Nemojte to smatrati neuspjehom, jer učinili ste sve kako biste bili na korak bliže svom cilju. Cilj ne postavljamo samo zbog njega samog, već da bismo upoznali sebe i osjetili zadovoljstvo.

Stoga, ako ne pronalazite motivacije za dalje, velika vjerojatnost je da radite na pogrešno postavljenim ciljevima. Reorganizirajte svoj život, zapišite na papir nove ciljeve i s osjećajem uzbuđenja krenite u njihovo ostvarivanje. Motivacija će doći sama od sebe, a apatija će nestati kao da nikada nije niti postojala.

Autor: M.L., Foto: blanche/Shutterstock