UN dijeta, vrlo popularna dijeta

manji opseg struka

Odlučili ste smršavjeti uz pomoć neke dijete, ali ne znate koju biste odabrali? U moru različitih, ističe se UN dijeta radi osobito dobrih rezultata koje daje. Poznata još i kao 90-dnevna dijeta, UN dijeta vrlo je popularna diljem svijeta.

Cilj dijete nije samo skidanje viška kilograma već i promjena rada metabolizma, čime se isključuje mogućnost brzog vraćanja težine na staro. Iako traje 90 dana, dakle duga tri mjeseca, i skida između 18 i 25 kilograma, dijeta se uvijek može prekinuti u trenutku kada procijenite da je bilo dovoljno.

Dijeta se sastoji od četiri dana u kojima se naizmjenično jedu namirnice pune proteina, škroba, ugljikohidrata i voće. Sva četiri dana ponavljaju se, a redoslijeda se treba strogo i bez iznimke pridržavati. Samo je doručak svaki dan isti: jede se različito voće, ali uvijek u paru. Primjerice dvije jabuke, dvije kruške, dvije naranče ili dvije šake sitnog voća kao što su trešnje, borovnice ili šljive.

Prvi, proteinski dan sastoji se od ručka bogatog mesom, kuhanim ili pečenim u količini triju odreska. Jedu se i šnita integralnog ili crnog kruha te salata u neograničenoj količini. Meso se može zamijeniti s istom količinom jaja, a dopušteni su i sir i mlijeko. Nakon ručka obavezno je pojesti dva decilitra bistre juhe bez tjestenine.  Za večeru se ponavlja ručak, ali bez juhe.

Drugi dan dijete je škrobni. Na raspolaganju su vam kuhani grah, grašak, mahune, riža ili krumpir u koje ste, radi boljeg okusa, dodali samo začine. I ovdje je dopuštena šnita kruha i salate koliko vam srce želi. Večerajte isto ono što ste ručali, ali u manjoj količini.

Trećeg dana na redu su ugljikohidrati. Ručak se sastoji od bilo koje vrste tjesta – tjestenina, različita peciva i vegetarijanske pizze, kojima možete dodati malo kečapa ili povrća. Večera donosi pravu šećernu bombu; dopuštena su dva komada torte ili tri-četiri kolača ili tri kuglice sladoleda. Obavezno je i jedno rebro čokolade za kuhanje.

Posljednjeg, četvrtog dana jede se samo voće. Tijekom dijete jednom mjesečno se uvodi vodeni dan koji obavezno slijedi iza voćnog, a zatim opet slijedi mesni. Kavu i čaj mogu se piti bez ograničenja i svakog dana, a sokovi su dobri samo ako je u njima što manje šećera.

Kada završite s dijetom, još sljedeća tri mjeseca trebalo bi jesti voće za doručak. Ako u tom razdoblju skinete dodatne kilograme, uspjeli ste utjecati na vlastiti metabolizam.

Želite li na ovaj način skinuti još koji neželjeni kilogram, dijeta se može ponoviti, ali tek nakon 90 dana. UN dijeta, za razliku od mnogih drugih, kombinira raznovrsne namirnice i isključuje gladovanje, a komponentna slatkog  čini je omiljenim načinom rješavanja suvišnih kilograma.

Autor: I.H., Foto: Africa Studio/Shutterstock