Post s voćem

voće

Jedna od jednostavnih i popularnih metoda za čišćenje organizma je i post uz pomoć svježeg organskog voća. Kao što svaki post ima blagotvoran učinak na tijelo, tako se i ovim postom potiče samoizlječenje, poboljšava probava i potpomaže izlučivanju viška tekućine iz organizma i toksina.

Ayurvedska medicina preporučuje post voćem, a trebao bi trajati između 3 do 5 dana kako bi se organizam pročistio i pomladio te kako bi se poboljšao rad pamćenja, živčanog sustava i probave.

Post ne mora trajati više dana već ga je za početak moguće provesti samo kroz jedan dan. Prije samog posta je potrebno nekoliko dana pripaziti na prehranu.

Polako treba isključiti napitke koji sadrže kofein, rafinirane šećere, gazirane napitke i masnu i procesuiranu hranu. Savjetuje se piti što više tekućine, čajeve, vodu, juhe i voćne sokove.

Ako se posti samo jedan dan ne treba paziti na prehranu prije posta već je potrebno pojesti lagani ručak i večeru. Ako se posti duže onda se potrebno pripremiti za post nekoliko dana prije.

Post se može provesti s limunom, jabukom, narančom ili drugim voćem po želji, a preporučena dnevna doza voća je kila na dan, koja se treba rasporediti na cijeli dan.

Za vrijeme posta je potrebno piti što više tekućine, a najbolje je piti svježi sok od limuna. Voće se treba dobro žvakati prilikom svakog zalogaja i ne smije se jesti na brzinu i s nogu.

Isto tako je u te dane potrebno izbjegavati vježbanje i iscrpljivanje, a pružiti se treba kvalitetan odmor preko dana koji će trajati minimalno pola sata. Tijelo će se za vrijeme posta očistiti i obnoviti.

Post voćem može trajati i duže od 10 dana, ali samo uz nadzor stručnjaka. Nakon više dana posta osoba se treba polako vratiti uobičajenom ritmu prehrane, pazeći pritom da to bude polako što znači da prvih 1 do 2 dana mora jesti što lakšu hranu.

Detoksikacija organizma voćem

Za vrijeme posta detoksikacija organizma može imati svoje simptome koji često nalikuju na gripu, a to se događa zato što se tijelo oslobađa od viška toksina.

Taj cijeli proces se može manifestirati kroz proljev, bolovi u mišićima, glavobolja, kašalj i grlobolju, a potrebno je i osluškivati potrebe tijela koje za vrijeme posta upozorava osobu na ono što joj nedostaje. Svakako treba što više odmarati i piti više vode.

Autor: A.Z., Foto: Aprilphoto/Shutterstock