Idealna tjelesna težina

fit žena

Nema žene koja si nije duboko u svojoj svijesti postavila magičnu, dvoznamenkastu brojku idealne težine. Zbog nje ćemo pomno birati idealnu dijetu, preznojavati se u fitnes centrima, nećemo pojesti zadnji komad torte ili ćemo pak smanjiti porciju ručka. Dakako da postoji i tablica za izračunavanje idealne tjelesne težine, kako bi projekt skidanja suvišnih kilograma bio potpun.

Ipak, najvažnija je činjenica da idealna težina ovisi od osobe do osobe, idealna tjelesna težina je ona s kojom se svatko od nas najbolje osjeća. Ima osoba koje su zadovoljne svojim izgledom bez obzira na koji kilogram viška, ima osoba koje su zadovoljne s kojim kilogramom manje od savršene težine, a naravno da ima i osoba koje nikada nisu zadovoljne bez obzira koliko kilograma imali.

Naravno i da su stručnjaci osmislili formulu idealne težine, a ona je: visina – 110. No, i u ovom slučaju se nameće činjenica da sve ovisi o tjelesnoj građi, jer također ima osoba na kojima se pokoji kilogram viška uopće ne primjećuje, a na nekim samo jedan kilogram više ne može proći neprimijećeno.

Također treba uzeti u obzir spol osobe kako bi se dobila idealna težina do koje se treba doći gubitkom ili dobivanjem kila. Kao što svatko na sebi najbolje primjeti da li je dobio nekoliko kilograma ili je smršavio, tako dakle nema ni idealne težine, pravilo je da pravila nema, kao što ne postoji ni idealna težina. No, nije nebitna činjenica da je za održavanje dobrog raspoloženja, kreativnosti i posebno zdravlja, važno da se uspostavi idealna tjelesna težina.

Idealna tjelesna težina se prije svega održava pravilnom ishranom, sa što manje kalorija, a sa što više hranjivih tvari, aktivnom fizičkom aktivnosti, umjerenim porcijama, dovoljnom količinom tekućine, a ništa manje važna nije ni opća pozitivna slika o sebi samima. Isto tako, idealna tjelesna težina ovisi i o obiteljskoj sklonosti debljanju, genima te jeste li pušač ili nepušač.  No, kako bilo, svatko treba imati onoliko kila koliko mu godi, zapravo, kako najbolje izgleda i osjeća se.

Kako bilo, idealna tjelesna težina neće doći sama od sebe i neće doći preko noći! Potrebno je postaviti realan cilj, napraviti plan prehrane i vježbanja, i budite sigurni da ćete doći do toliko željene tjelesne težine.

Foto: Aaron Amat/Shutterstock