Uljni macerat mrkve

macerat-mrkve

Macerat od mrkve jedan je od sastojaka krema za tamnjenje kože. Upravo on sadržava sve aktivne sastojke iz mrkve koje ljekovito djeluju na kožu. Pogrešno je misliti da se takvi preparati koriste samo ljeti, kada nam koža korištenjem ovakvih proizvoda brže potamni i dobije lijep preplanuli ten. Maslaci s maceratom od mrkve preporučuju se koristiti tijekom cijele godine, jer osim što djeluju na tamnjenje, oni su odličan pripravak za cjelokupnu njegu kože. Macerati su prepuni vitamina i minerala koji će tijekom cijele godine blagotvorno djelovati na kožu tijela, ali i lica.

Macerat mrkve dobije se kad se u biljno ulje potapa ribani i blago posušeni korijen mrkve. Budući da je upravo mrkva njegov najveći dio, macerat je iznimno bogat beta karotenom. Beta karoten se velo često koristi u kozmetičkim proizvodima namijenjenim zaštiti od sunca te u proizvodima namijenjenima poticanju ubrzanog tamnjenja kože, ali ono što je manje znano je da beta karoten potiče i zacijeljene oštećene kože, stoga je odličan i za melazme, ožiljke, ispucalu kožu te za sve ostale tipove kože, pogotovo one oštećene, suhe i zrele.

Bazna ulja macerata od mrkve

Bazno ulje sjemena mrkve jedan je oblik macerata od mrkve. Ono je vrlo skupo jer se dobiva hladnim prešanjem sjemena mrkve i rijetko je prisutno na tržištu. Od drugih baznih ulja izdvaja se po svom specifičnom kemijskom sastavu u kojem se nalazi najviše eteričnog ulja.

Ulje sjemena mrkve dijeli se na dvije vrste ulja – na biljno i eterično ulje. Iako se macerat korijena mrkve koristi prije, za vrijeme i nakon sunčanja, zbog svog sadržaja beta karotenom, važno je znati da niti jedno eterično ulje, pa tako ni eterično ulje sjemena mrkve, ne pruža SPF zaštitu.

Ljekovita svojstva macerata od mrkve

Osim karotenoidima, među kojima je i beta karoten, macerat od mrkve bogat je vitaminom A i vitaminom E. Oboje imaju umirujuće djelovanje na kožu i pružaju mu hidrataciju. Vitamin E utječe na stvaranje kolagena koji kožu čini čvrstom, elastičnom i manje podložnom boranju. Upravo zato je macerat odličan za suhu kožu lica i tijela te ima blagi anti-age učinak.

Kao što smo rekli, ubrzava tamnjenje kože, ali je i štiti od slobodnih radikala. Hidratizira je, ali ne čini masnom, zbog čega je odličan i za ovaj tip kože. Macerat ima znatno djelovanje i na vlasište, koje također regenerira i sprječava nastanak peruti, ako je ono posljedica suhog vlasišta.

Uljni macerat mrkve ipak je najidealniji u kozmetici za sunčanje i kao dodatak pripreme kože za sunce. Karotenoidi će spriječiti utjecaje štetnih zračenja, loših klimatiziranih zgrada, zagađenog zraka i svega što kožu čini umornom. Koži će vratiti sjaj te će djelovati protiv bora zbog čega je idealan za blijedu i devitaliziranu kožu kojoj je potrebno vratiti blistavi ten.

Priprema macerata od mrkve

Macerat mrkve vrlo je jednostavan za pripremu. Potrebna vam je mrkva i biljno ulje badema, lješnjaka, suncokreta, marelice ili sezama. Ako macerat namjeravati primjenjivati na kožu lica, nemojte koristiti kokosovo ili maslinovo ulje, jer ono začepljuje osjetljive pore lica.

Prije svega, mrkva se nariba sitnim ribežom i zatim rasprostri u tanki sloj, kako bi se osušila. Suši se na i zračnom mjestu, najbolje jedan do dva dana. Prije izrade macerata vrlo je važno da u mrkvi ne ostane previše vode, jer će se tako na njoj lakše razviti plijesan.

Nakon sušenja, naribanu mrkvu rahlo posložimo u neku staklenu čašu te je prelijemo biljnim uljem, tako da ulje bude 5 cm iznad sloja mrkve ili dva prsta ispod poklopca. U ulje prilikom pripreme možete staviti i neki antioksidans.

Smjesu tako ostavimo oko 4 tjedna. Najbolje je čuvati je na nekom tamnijem mjestu, tek uz povremeno miješanje. Nakon što se macerat napravi, tekućinu je potrebno procijediti, najbolje kroz gazu, i spremiti u bočice od tamnog stakla.

Zbog narančastog pigmenta ovog macerata, prije primjene na koži treba ga pomiješati s nekim drugim biljnim uljem ili maslacom, a nikako ga koristiti samog.

Autor: V.B., Foto: mohamed_hassan/Pixabay