Preparati za kovrčavu kosu

kovrcava-kosa

Kovrčava kosa zasigurno je jedna od najtežih za održavanje. Ako se pravilno njeguje i oblikuje, može izgledati prekrasno i jako dojmljivo, ali s druge strane, ako se zapusti, izgledat će jako loše i bit će potrebno puno njege da se postigne pristojan izgled. Kovrčavu kosu rijetko kada možete samo pustiti i da već izgleda savršeno. Iako je njen izgled ležeran, održavanje i oblikovanje to nije. Štoviše, ponekad se mora utrošiti puno truda da izgleda tako poletno, kao da smo samo ustali iz kreveta i već bili odlične frizure.

Ono što najviše pomaže u njezi i oblikovanju kovrčave kose, dobri su preparati namijenjeni upravo ovom tipu. Posebna kosa zahtijeva i posebnu njegu i na žalost, vrlo je važno odakle je dobivamo. Prirodni preparati će često učiniti puno bolji posao, ali oni su često i skuplji. Ipak, svakako obratite pozornost da koristite sljedeće tipove proizvoda kako biste kovrčavoj kosi pružili i najbolju njegu i lijep izgled.

Šamponi bez silikona i bez sulfata

Šamponi sa sulfatima su oni koji se jako pjene. Dodaju se uglavnom šamponima namijenjenima masnoj kosi, jer oni isušuju kosu. Upravo je to ono što nikako ne odgovara kovrčavoj kosi. Ona je sama po sebi najčešće vrlo suha i ovakvi preparati samo će je još i više osušiti. Time će kosa postati osjetljiva, lakše će pucati i oštetiti se. Šamponi sa silikonima, koji obećavaju sjaj i bolje ravnanje kose, samo će uništiti prirodni oblik kovrča i kosu učiniti neurednom.

Šamponi bez sulfata dati će vašoj kosi ono što joj treba. Dobro će ukloniti nečistoće, iako se ne pjene, a kosa će kasnije biti mekša i lakše će se raščešljavati, odnosno, lakše ćete oblikovati kovrče i učiniti ih lepršavima.

Sredstva za hidrataciju kose

Budući da je kovrčava kosa sama po sebi suha, potrebno je redovito koristiti sredstva koja će joj pružiti dobru hidrataciju. Vrlo je važno izabrati dobar balzam za kosu koji neće sadržavati glicerin i silikon, a koji će joj ipak dati dovoljno vlažnosti. Barem jednom mjesečno treba napraviti i dobar pakung za kosu, koji će kosu i hidratizirati i dodatno nahraniti, odnosno potpuno je revitalizirati.

Vrlo važno je koristiti i dobre proizvode nakon pranja. Vlažnost u kosi održat će leave-in regeneratori, koji se ne ispiru nakon nanošenja te ulja za kosu.

Pjena za kovrčavu kosu

Pjena za kosu odličan je preparat za kovrče. Čak i ako se nanese na još vlažnu kosu, lijepo će definirati kovrče, učiniti postojanima i naglasiti ih. Kovrče će tako duže zadržati svoj oblik i neće se raspadati u neuredne vlasi, a frizura s njima biti će neodoljiva.

Autor: V.B., Foto: jonas-svidras/Pixabay