Kolagen u hrani

kolagen u hrani

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu koji ne postoji samo u hrani. Nalazi se i u kostima, krvnim žilama, tetivama, mišićima, koži i probavnom sustavu. Taj protein zajedno s keratinom nadomješta mrtve stanice kože i održava ju čvrstom.

Kolagen kao lijek

Kolageni su najzastupljeniji proteini u ljudskom organizmu te glavna proteinska komponenta vezivnog tkiva, kostiju i kože. Mogu se pojaviti u obliku ligamenata, mreže, fibrila i netopljivih vlakana. Karakteristične aminokiseline za kolagen su hidroksilizin, hidroksiprolin, prolin te glicin.

Postoji 19 vrsta proteina od kojih su četiri najvažnije. Označeni su rimskim brojevima i svaki od njih ima jedinstvenu ulogu. Tako se kolagen tipa IV nalazi u membranama, kolagen tipa III u embrionalnim tkivima, kolagen tipa II u hrskavici, a tipa I u kostima.

S godinama proizvodnja proteina u tijelu počinje slabiti, a zbog manjka kolagena pojavljuju se prvi znakovi starenja poput bolova u zglobovima, bora i obješene kože.

Na usporenu proizvodnju utječe prekomjerna izloženost suncu, prehrana bogata šećerima i pušenje, a bolesti koje se vežu uz nedostatak proteina se najčešće javljaju zbog probavnih problema koji utječu na proizvodnju kolagena, kombinacije genetskih oštećenja i slabog unosa hrane koja sadrži protein.

Potreban je za zdravlje zubi, nokte i kosu, za sindrom propusnog crijeva, za kardiovaskularni sustav, za vitalnost i mišiće, za zdravlje kostiju i zglobova, kožu, za zdravlje jetre i za metabolizam.

Može se nadomjestiti i na prirodan način tako da se stimulira proizvodnja kolagena izvana i iznutra. Neki načini za stimulaciju proizvodnje kolagena djeluju, a neki ne. Kreme s kolagenom su te koje ne djeluju jer su molekule u njima prevelike da bi prodrle u kožu.

Kolagen u hrani

Pravilna prehrana te tjelesna aktivnost mogu ublažiti gubitak kolagena, zbog čega je dobro znati u kojim ga sve namirnicama možete pronaći.

Postoji nekoliko prirodnih načina koji su učinkoviti u povećanju proteina u tijelu, a jedan od njih je prehrana. Namirnice koje su izvori proteina je većinom hrana čijim se unosom može povezati razina kolagena kao što su piletina, morski plodovi, govedina, riba i jaja.

Slijedi hrana bogata bjelančevinama:

 • tamno zeleno povrće
 • crveno voće i povrće
 • omega masne kiseline
 • puretina
 • ulje od avokada
 • proizvodi od soje
 • mahunarke
 • borovnice i suhe šljive
 • hrana bogata sumporom
 • čokolada
 • bijeli čaj

Mnogi čimbenici potiču i podržavaju proizvodnju kolagena u tijelu, a u neke od njih spada mangan, bakar, hrana žute boje, vitamin C, prolin i hrana bogata antocijaninima. Zato na njihov unos u organizma treba obratiti posebnu pažnju.

Potrebno je biti svjestan kako određena hrana potiče rast kolagena više od neke druge hrane, a životinjski proizvodi kao što su perad, mlijeko, jaja i riba pomažu u stvaranju proteina, no zbog toga se vegetarijanci ne bi trebali brinuti. Može se koristiti i u receptima za voćne poslastice ili domaći žele.

Autor: A.Z., Foto: Valentyn Volkov/Shutterstock