Tuširanje hladnom vodom

Foto: Unsplash/Victor Furtuna

U prošlosti tuširanje hladnom vodom je bio cijenjen medicinski tretman. Hidroterapija je polako otišla u zaborav kada su se u modernije vrijeme pojavili mnogi lijekovi i lakši pristup toploj vodi. Postoje mnoge prednosti u svrhu zdravlja kad je riječ o hladnom tušu i koje će učiniti dobro vašem organizmu.

Poznato je da toplina isušuje. Tako i topla voda isušuje kosu i kožu prilikom tuširanja. Hladna voda sužava pore te čini kožu elastičnijom, zato je preporučljiva kod estetskih problema kože kao što su akne. Kosa je nakon hladnog tuša sjajnija i manje je sklona pucanju.

Tuširanje hladnom vodom može povećati prirodni imunitet organizma pa ćete manje biti podložni gripama i prehladama koje su najbolje prijateljice slabog imuniteta. Naprotiv, vaša energija će se vratiti i duplo povećati. Zato se za jutarnje tuširanje preporuča hladna voda. Započnite dan tako velikim osvježenjem bez znakova umora.

Cirkulacija krvi nije nikako upitna kad je uz nju uključeno izmjenjivanje hladne i tople vode. Naime, time se krvne žile stežu i šire te su mogućnosti za dobivanje bolesti vena i krvnožilnog sustava minimalne.

Foto: Unsplash/Skyler King

Mnoge studije pokazale su da će hladan tuš će ubrzati rad organizma zbog boljeg rada cirkulacije. Detoksikacijom će se organizam pročistiti, a vaši mišići znatno oporaviti. Pravom kontrakcijom mišića, limfa će se bolje pokretati pa ćete moći zaboraviti i na utrnule noge.

Hladnom vodom ćete se isprva možda šokirati, no takav šok će izazvati dublje disanje koje se pokazalo kao odlična tehnika protiv stresa. Također, takvim dubokim disanjem brže ćete se zagrijati, a ako ste pušač i imate problema s plućima, poboljšat ćete protok kisika u pluća i time si olakšati život.

Kronično hladne ruke i noge, postepeno će postati zagrijane kod hladnog tuširanja. Isto tako, povišena temperatura će se sniziti. Razlog tome je što hladna voda regulira tjelesnu temperaturu.

Budite oprezni kod nagle promjene temperature vode jer sve što je tako naglo, stvara i stres. Zato je najbolje prilagoditi temperaturu vode od vrlo tople, do tople pa zatim od mlake do hladne. Također, hladnu vodu možete ostaviti i za sam kraj tuširanja, na oko pola minute za vaše zdravlje.

Autor: A.B., Foto: Unsplash/Victor Furtuna