Kako napraviti preljev za kosu

kako napraviti preljev za kosu

Smatrate kako je došlo vrijeme da promijenite boju kosu, ali još uvijek niste sigurni hoće li nova boja dobro izgledati? Još razmišljate i htjeli bi pronaći privremeno rješenje prije konačne odluke? Rješenje je domaći preljev. Saznajte kako napraviti preljev za kosu.

Kako napraviti preljev za kosu

Preljev je poznat i kao polutrajna boja ili toner koji će vam omogućiti blažu promjenu nakon koje ćete se moći vratiti prvotnoj nijansi ukoliko niste zadovoljni novom bojom.

Na tržištu postoje razni preparati koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje kose, a koji nisu toliko agresivni poput preparata punih kemije. Pored smjese za preljev koju možete kupiti u svim bolje opremljenim dućanima, isto tako možete sami napraviti polutrajnu boju.

Želite li znati kako napraviti smjesu s kojom će vaša kosa izgledati jedinstveno, potrebno je nabaviti hidrogen, boju za kosu, šampon, posudicu i vodu.

Koliko ćete čega upotrijebiti ovisi o dužini kose, pa će tako za dugu kosu biti potrebno cijelo pakiranje boje, dok će za kraću kosu biti dovoljno i pola pakiranja.

Nakon što ste nabavili sve što vam je potrebno, uzmite posudicu i pazite da je omjer 2:1 za hidrogen. Sve sastojke dobro promiješajte, stavite jednu do dvije žlice šampona i vode. Smjesu potom nanesite na kosu i nježno umasirajte.

Uporaba ovisi o boji kose

Upotreba preljeva ovisit će o tome jesu li u pitanju tamnije ili svjetlije boje. Ako se radi o tamnijim tonovima, potrebno ga je držati do 40 minuta, dok će kod svjetlijih boja biti dovoljno i 20 minuta. Radite li ovaj tretman prvi put, smjesu možete kratko držati u slučaju da vam se ne svidi dobivena boja.

Kod plavih nijansi treba biti oprezan, a za pepeljaste nijanse savjetuje se posjet frizeru koji će vam složiti najbolju kombinaciju bez straha da dobijete neželjenu boju kose.

Možete pokušati s još jednim receptom. U keramičku posudu dolijete 100 ml regeneratora, stavite nekoliko kapi boje za kosu.

Smjesa se potom nanese na vlažnu kosu i ostavi da djeluje najviše 20 minuta. Nakon toga se opere i osuši. Pozitivna strana ovog recepta je što nema hidrogena i kosa je pošteđena kemije te nema preslikavanja boje na odjeću ili ručnik. Negativna strana je što dobiveni preljev ne traje dugo i lako se ispire.

Prirodni preljev za kosu

Postoje i prirodni recepti uz čiju pomoć možete napraviti najbolju smjesu za svoju kosu. Ako imate smeđu boju kose i želite iskušati domaću recepturu za prirodni preljev, bit će vam potrebno 2 šalice vode , ½ šalice koprive, ½ šalice kadulje i ½ šalice ružmarina.

Biljke treba kuhati na umjerenoj vatri i nakon 30 do 40 minuta procijediti. Smjesu potom nanesete na kosu i ostavite oko sat vremena. Važno je da se prirodna smjesa utrlja na vlasi prije pranja.

Bojanje kose

Preljev za kosu
Foto: Unsplash

Postoje razne boje za kosu zahvaljujući kojima ćete postići željenu promjenu. Za razliku od uobičajenih boja, postoje i one privremene kao što su preljevi, pomoću kojih se neutraliziraju neželjeni tonovi, popravlja se postojeća boja i lakše se ispiru.

Najbolje je što u sebi nemaju amonijak zbog čega će kosa nakon tretmana biti zdrava i sjajna, a i sakrit će se ispucali vrhovi.

Dobro je što se prirodna boja kose može tonirati kako bi postigli drugačiji odsjaj. Kada stavljate polutrajnu boju prvi put, ne treba se brinuti oko izrasta jer će se isprati i razlika na kosi neće biti vidljiva.

Najbolje je što se uz pomoć polutrajne boje mogu pojačati tonovi, pa će tako crnke moći uz pomoć domaćeg preljeva održavati dojam prirodne crne boje za kosu. Koliko ćete se često morati odlučiti na ovaj tretman ovisi o brzini rasta kose, ali pretpostavlja se svaka 3 mjeseca.

Autor: S.Š., Foto: Marina Svetlova/Shutterstock