Gestalt terapija i njezine prednosti

dvije žene razgovaraju
Dvije žene razgovaraju, Foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Gestalt terapija poznata je kao način liječenja koje ulazi u kategoriju tjelesnih psihoterapija. Radi se o holističkoj terapiji koja nastoji pomoći osobi da stekne uvid u svoje ja, kako bi bolje shvatila kako sve funkcionira. Metode ove terapije temelje se na igri i režiji, što olakšava izržavanje emocija svakome tko se odluči na tretman. Ona polazi od ideje kako je mentalno zdravlje cjelina.

Pored toga što je mentalno zdravlje cjelina ono ovisi o skupu elemenata kao što je život, prošlost ponašanja i psiha. Potrebno je uzeti u obzir sve navedene elemente kako bi se čovjek mogao bolje osjećati i više upoznati samog sebe.

Poznata metoda liječenja može se primjeniti ako patite od poremećaja u prehrani kao što je bulimija, zatim u slučaju tjeskobe, depresije te ako imate problema u spolnom životu. Može i kod ublažavanja pretjerane plahosti i nesigurnosti.

Gestalt terapiju osnovao je Fritz Perls, njemački psihijatar prema kojem terapija nastoji pronaći mjesto problemu u globalnom kontekstu da pritom ne izdvaja ostale elemente osobe, odnosno psihu i prošlost.

Brojne osobe koje su imale priliku iskušati ovaj zanimljiv način liječenja osvjedočile su kako se radi o posebnim metodama koje se sastoje od igre i prikazivanja poremećaja, ali ne bez govora.

Teatralan način pokazivanja životnih teškoća pomaže da se bolje razumije njihovo podrijetlo i pronađu bolja rješenja. Pobornici spomenute metode opisuju je kao način života i filozofiju za koju je smisao života ovdje i sada.

Hrvatsko psihološko društvo može vam pomoći da nađete prikladnog terapeuta, gdje određenu terapiju primjenjuju psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti. Terapeut može predložiti individualan tretman, u paru, obitelji i grupi.

U slučaju grupnog liječenja terapeut predlaže vježbu koja podrazumijeva izravno obraćanje i angažiranje jedne od osobe iz skupine da se uključi. Ta osoba se potom obraća članu grupe koji prihvaća ulogu neke osobe iz okoline.

Gestalt terapija zahtijeva osobni rad, a dobro je znati kako individulana terapija može trajati skoro 2 godine ako se rasporedi na jedan tretman po tjednu. Ovdje terapeut intervenira, ali ne određuje.

Autor: S.Š. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock