5 razloga zašto prakticirati jutarnje tuširanje hladnom vodom

jutarnje tuširanje

Jutarnje tuširanje može se činiti kao prava gnjavaža, ali postoji li zapravo bolji način za započeti dan? Ujutro, nakon što vas je probudila zvonjava budilice počinje vaš dan. Najbolje bi ga bilo započeti jutarnjim tuširanjem, koje je najbolje za početak svakog dana. Ujutro kada se probudite polako dolazite k sebi i još niste svjesni svega pa u tom trenutku ne postoji bolja stvar od jutarnjeg tuširanja koje će vas najbolje razbuditi.

Onoga trenutka kada stanete pod tuš i pustite vodu, krv počinje strujati vašim tijelom. Najbolje je prilikom tuširanja šamponom za tijelo, jakim i brzim pokretima trljati kožu, jer ćete se na taj način u potpunosti razbuditi, probuditi ćete cijelo tijelo, vježbat ćete ispod tuša i sagorjet ćete kalorije.

Danas je vrlo bitno misliti na buduće generacije, kojima će voda biti potrebna kao i vama, pa je bitno da ne rasipate vodu bespotrebno. Kratko tuširanje je idealan način, za štednju vode, a dok šamponirate tijelo ugasite vodu, pa ju ponovo upalite kada se trebate isprati, na taj način dodatno ćete štedjeti vodu.

Kupanje ne samo da troši više i previše vode, jer vam treba par litara vode za kupku, pa nakon toga opet trebate koristiti novu vodu kako bi se isprali od kupke, ono vas i uspavljuje. Kupanje je uspavljujuće i opuštajuće, za razliku od tuširanja, koje je energično, te razbuđuje, a to je ono što vam je potrebno ujutro.

Jutarnje tuširanje je izvrsno za početak radnog dana, jer sve radnje koje obavljate prilikom tuširanja, (sapunanje, šamponiranje, ispiranje, trljanje, reneriranje, itd) su sve radnje koje vas izvrsno pripremaju u novi radni dan.

Ukoliko se ujutro odlučite za tuširanje, nećete požaliti jer ćete nakon tuširanja imati puno više vremena za sebe, prvo zato jer nakon tuširanja ne morate ništa čistiti, a drugo zato jer ćete tuširajući se biti brže gotovi, pa ćete imati više vremena za ispijanje kave ujutro. S druge strane, kupajući se u kadi, ponovno ćete se uspavati, neće vam se dati izaći, biti ćete usporeni, pospano ćete započeti dan, a i nakon kupanja morate počistiti kadu za sobom.

jutarnje tuširanje
Foto: Shutterstock

5 razloga zašto je jutarnje tuširanje hladnom vodom zdravo:

Osnažuje imunološki sustav

Jutarnje tuširanje hladnom vodom može osnažiti imunološki sustav na više načina. Kada se tijelo izloži hladnoj vodi, tijelo aktivira svoj mehanizam za zaštitu, uključujući proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koji su ključni u borbi protiv bolesti i infekcija. Osim toga, hladna voda može pomoći u povećanju protoka krvi i kisika u tijelu, što također može pozitivno utjecati na funkciju imunološkog sustava.

Međutim, treba napomenuti da ovaj utjecaj može varirati od osobe do osobe, pa bi bilo dobro posavjetovati se s liječnikom ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema ili sumnjate na iste.

Pomaže u razbuđivanju

Jutarnje tuširanje hladnom vodom može pomoći u razbuđivanju zato što hladna voda može stimulirati osjetila i aktivirati živčani sustav. Kada se tijelo izloži hladnoj vodi, osjećamo se manje umorni i budniji.

jutarnje tuširanje cirkulacija
Foto: Shutterstock

Stimulira cirkulaciju

Jutarnje tuširanje hladnom vodom može stimulirati cirkulaciju zato što hladna voda može povećati brzinu krvotoka. Kada se tijelo izloži hladnoj vodi, krvne žile se sužavaju, a potom se šire, što povećava protok krvi i kisika u tijelu. Ovo može pozitivno utjecati na cirkulaciju i funkciju srca.

Smanjuje stres

Jutarnje tuširanje može pomoći u smanjivanju stresa na više načina. Prvo, voda, bilo topla ili hladna, može imati umirujući učinak na tijelo i pomoći u smanjivanju napetosti. Također, može pomoći u jačanju disanja i učinkovitijem dotoku kisika u tijelo, što u konačnici može pomoći pri smanjivanju i ublažavanju stresa.

Pomaže kod mršavljenja

Unatoč tome što jutarnje tuširanje, naravno, neće samo po sebi direktno pomoći u mršavljenju, može uvelike pomoći. Nakon jutarnjeg tuširanja, mnogi imaju puno više energije tijekom dana, što može pružiti veliku podršku kod procesa mršavljenja. Također, pospješuje i jača metaboličke procese.

jutarnje tuširanje
Foto: Shutterstock

Autor: A.Z., Foto: Shutterstock