Terapijske kupke za zdravlje

terapijske kupke za zdravlje

Svakoj će koži odgovarati opuštanje u kupki od aromatičnih trava koje se mogu koristiti za smirivanje te za opuštanje. Aromatične trave imaju višestruku korist pa se mogu koristiti za tretiranje kožnih problema ili za uživanje u jedinstvenom mirisu. Jasno je koliko su terapijske kupke dobre za zdravlje čovjeka.

Terapijske kupke za zdravlje podrazumijevaju različite vrste trava. Tako su se na popisu našle trave koje iscjeljuju duh i tijelo, a pritom se misli na stolisnik, neven i zelenu metvicu; opuštajuće trave koje podrazumijevaju cvjetove jasmina, limete, kamilice, valerijane i hmelja te trave koja okrepljuju i stimuliraju: majčina dušica, eukaliptus, kadulja, bazga, lovor i bosiljak.

Voda za kupku ne smije biti previsoke temperature jer bi se mogli znojiti, što znači da koža neće biti u stanju upiti sve terapeutske učinke iz trava. Savjetuje se da voda ima temperaturu kao što je temperatura tijela. Pored trava u kupku možete dodati i malo zobenih pahuljica koje ćete upotrijebiti za piling kože.

Kako izvući što više blagotvornih svojstava iz ljekovitih trava? Uzmu se dvije šalice u kojima se nalazi suha ili svježa trava i prelije se s pola litre vruće vode. Pusti se da odstoji barem deset minuta, procijedi se, nakon čega se uklone trave i doda u vodu za kupanje.

Terapijske kupke za zdravlje nisu poznate samo po ljekovitim travama, pa se tako mnogi odlučuju i na eterična ulja. U kupku se može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja bilo koje ljekovite trave.

Dobro je znati kako eterična ulja ne treba stavljati u vruću vodu jer bi mogla ispariti. Umjesto toga treba ih posuti po vrućoj vodi, pričekati da se voda smiri te lagano pomiješati sve dok se ulje ne rasprši. Da bi mogli biti sigurni da se ulje uspjelo ravnomjerno rasporediti po vodi, potrebno je dodati i jednu žlicu mlijeka.

Svi koji žele pjenušavu kupku, pored eteričnog ulja trebaju dodati i jednu žlicu šampona za bebe ili blažeg tekućeg sapuna. Želite li produžiti vijek trajanja sapuna, bilo bi dobro ukloniti papir s kupljenog sapuna i pospremiti ga među donje rublje ili među plahte. Ne samo što će sapun duže trajati jer će tako očvrsnuti, nego će ujedno namirisati rublje i posteljinu.

Autor: S.Š., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock